Hatalmas lökést adhat a fenntarthatóságnak a világjárvány
Növekvő keresletet támaszt a környezetkímélő megoldások iránt a pandémia: a világjárvány sújtotta gazdaság azokat a technológiákat helyezi fókuszba, amelyekkel minőségi, megbízhatósági vagy teljesítménybeli kompromisszumok nélkül teljesíthetők a fenntarthatósági elvárások.

 

Valószínűleg nem is sejtjük, hogy mennyi energiát igényel a bizalmas dokumentumok biztonságos megsemmisítése, pedig sem a speciális elvárásokhoz igazodó logisztika, sem pedig az újrahasznosítás során felhasznált víz nem elenyésző tétel. Ezek azonban a töredékükre szoríthatók vissza egy lokális „ökorendszerrel”: a Dry Fiber technológiát használó PaperLab közvetlenül a papír életterében, tehát az irodában oldja meg a feladatot, ráadásul messzemenően környezetkímélő módon, hiszen a cél a papír legjobb állapotban tartása a lehető leghosszabb ideig.

Ez csupán egy az Epson körforgásos gazdasági elveket követő megoldásaiból, amelyeket a COVID-19 új megvilágításba helyezett. „A járvány kihívás elé állított bennünket, mérlegre tette valamennyi technológiánk fenntarthatóságát. Ez azonban nem rossz dolog, inkább új lehetőség a számunkra, hogy úgy csökkentsük tovább a széndioxid-lábnyomunkat, hogy közben a megfelelő módon reagálunk a gyorsan változó társadalmi igényekre” – fogalmaz Rob Clark, az Epson Europe ügyvezető alelnöke a világcég európai fenntarthatósági jelentésében

Radikális változásokat hoz a világjárvány

A Green Choice nem csupán az Epson fenntarthatósági és CSR-intézkedéseit foglalja össze, hanem bemutatja azt is, milyen gyors és radikális változások zajlottak 2020-ban, alapvetően a COVID-19 hatására. „Különösen a fiatalabb generációk tekintenek valódi aggodalommal és riadalommal a jövőre, az azonban általános érvényű, hogy soha nem mutatkozott még erőteljesebb igény a környezetkímélő, zöldebb termékekre és szolgáltatásokra” – summáz Henning Ohlsson, az Epson Europe CSR és fenntarthatósági igazgatója.

A tavaszi kijárási korlátozások idején például kiugró keresletet tapasztaltak a tintasugaras színes címkenyomtatókra, leginkább az ételeket házhozszállító szolgáltatók részéről. A patronmentes EcoTank tintasugaras otthoni nyomtatók értékesítései eközben a távmunka és a távoktatás elterjedése miatt nőttek nagyot.  Ugyanez a két tényező vezérelte a vizuális kommunikációban használt eszközök iránti kereslet növekedését is. Szintén a személyes jelenlét helyettesítésére alkalmazzák az autóértékesítésben az Epson intelligens szemüvegét: a Moverio révén a potenciális vásárlók a fizikai érintkezést elkerülve, mégis rendkívül élethű körülmények között tekinthetik meg a kiszemelt gépkocsit. Henning Ohlsson úgy véli, a társadalomban zajló átalakulás jókora változtatásokra kényszeríti a vállalatokat.

„Azoknak a márkáknak, amelyek nem osztják meg a nyilvánossággal értékeiket, vagy nem képesek hitelt érdemlően bizonyítani, hogy készek azonnali lépéseket tenni a fenntarthatóság érdekében, nincs hosszú távú jövőjük” – szögezi le a szakember, aki az idén a legjobb tíz között végzett a Top100 legbefolyásosabb globális CSR vezető listáján. A saját tulajdonú épületeiben kizárólag megújuló energiát használó Epson a járvány dacára is komoly előrelépést tett abban, hogy üzleti tevékenységét még inkább összehangolja az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlesztési menetrendjével, a fenntartható fejlődési célokkal (Sustainable Development Goals, SDG).

Az idén 8,56 százalékkal csökkentette az egy alkalmazottra jutó üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben a teljes emisszió 18 százalékkal lett kevesebb, amit 485 753 tonna széndioxidnak felel meg. Az újrahasznosított 23 700 tonna anyagon túl az Epson potenciálisan 1,1 millió tonna műanyag alapú fogyóeszközt takarított meg a több mint 50 millió patron nélküli EcoTank nyomtató értékesítésével.

New Horizons programjának keretében több mint 11 ezer, eltérő korú diákot vezetett be a fenntartható technológiák rejtelmeibe, valamint technológiai partnerként csatlakozott az ENSZ intelligens fenntartható városok programjába, amelynek célja, hogy a technológiát a világ összes városába az SDG szolgálatába állítsák. A 2020-ban kiérdemelt EcoVadis Platinum minősítéssel pedig az Epson nem pusztán megfelel az emberi jogok, a munkafeltételek, a környezetvédelem, az etika és a fenntartható beszerzések legmagasabb szintű normáinak, hanem iparágának legfelső egy százalékába tartozik.

Biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll
Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok – az egyetem után több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizetés és vonzó munkakörülmények várnak a frissdiplomásokra.
Algoritmus mondja meg, hol van jó helyen az orvos
Forr az egészségügy, recseg-ropog az ágazat a korona vírus pandémia idején. Naponta olvasunk cikkeket, nyilatkozatokat az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről, munkakörülményeik és karrier kilátásaik kapcsán.
Gépi adatok távoli elérése egyszerűen
A HMS Networks DataMailbox szoftvere egy olyan biztonságos freemium felhőalapú megoldás, amely lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy a világ bármely pontján könnyen hozzáférhessenek a gépeikről származó adatokhoz.
Kobotok biztonságos távvezérlése
A vírusjárvány idején számos gyártó vezette be a kobotok használatát termelésének átalakítása vagy az üzletmenet folytonosságának fenntartása érdekében. De mi történik abban az esetben, ha probléma lép fel a kobot működése során és nincs a helyszínen személyzet?
Készüljünk fel a járvány utáni visszatérésre!
A vírusjárvány mérséklődésével a világ számos országa készül a korlátozások fokozatos megszüntetésére, és a nem létfontosságú létesítmények újbóli megnyitására. Így itt az ideje, hogy a vállalatok elkészítsék erre vonatkozó terveiket!