Felhőszolgáltatás segíti az egyetemi kutatás-fejlesztést
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét, melynek keretében a különféle egyetemi karok rugalmasan juthatnak hozzá a kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitáshoz.

 

A BME, a hazai kutatás-fejlesztés meghatározó felsőoktatási intézménye, változatos területeken folytat élvonalbeli kutatásokat. Ezekhez sikeresen használja az Oracle felhő olyan speciális szolgáltatásait, mint például a nagy teljesítményű számítástechnika (High Perfomance Computing, HPC), virtuális gépek és GPU erőforrások.

A nagy számítási igényű kutatások támogatására a világ egyetemein egyre elterjedtebb a felhőszolgáltatások alkalmazása. Tíz-húsz évvel ezelőtt, ha egy szervezet élvonalbeli számítástechnikát szeretett volna használni, saját adatközpontot kellett építenie. Ma már rugalmasan, a felhőből elérhető a számítási kapacitás, amely jobban megfelel az egyetemi kutatások egyenetlen terhelési igényének és kényelmes, mégis költséghatékony erőforrásmenedzsmentet tesz lehetővé.

A nyilvános felhőkben nagyobb valószínűséggel vannak a legújabb, legerősebb CPU és grafikus feldolgozó chipek, mivel a gyártók folyamatosan új hardvert adnak az adatközpontjaikhoz. Így a kutatásokhoz mindig a legfrisebb technológiák állnak rendelkezésre, anélkül, hogy az egyetemeknek hatalmas beruházásokat kellene eszközölniük újra és újra.

 

 

A BME változatos kutatási területeken használja az Oracle felhőszolgáltatásait. A kutatási területek között szerepel: 

  • mély neurális hálózatok tanítása,
  • deep learning alapú beszédszintézis,
  • fehérjeszintézis,
  • neurális hálók tesztelése önvezető járművekhez, autonóm robotokhoz,
  • biokémiai kutatások. 

Az Oracle nagy teljesítményű számítási, tárolási és grafikus chipeket kínál a kutatóknak felhőszolgáltatásként. A rendelkezésre álló keretből az egyetem rugalmasan biztosíthat számítástechnikai erőforrást a különböző karok és kutatási projektek számára, majd a költségeket is egyszerűen, a felhaszált erőforrások arányában tarthatja nyilván belső elszámolásában.

„Nemzetközi színvonalú műszaki oktatás és kutatás nem képzelhető el korszerű infrastruktúra nélkül. Napjainkban az informatikai szolgáltatások és a számítási kapacitás ennek az infrastruktúrának a meghatározó elemei. A BME kutatási területeinek változatos informatikai igényeihez jól illeszkedő megoldásokat kínál az Oracle felhőszolgáltatása, legyen szó hálózatkutatásról, képfeldolgozásról, beszédszintézisről vagy gyógyszermolekula-modellezésről”– mondta el Balogh József, a BME Informatikai Igazgatóságának igazgatója.

„A rendelkezésre álló szinte korlátlan számítási kapacitás, és a párhuzamosan futtatott kutatások jelentősen felgyorsítják a tudományos eredmények megszületését. Olyan technológiák, mint a felhőből elérhető nagy számítási teljesítmény, a gépi tanulás és az autonóm rendszerek egyre jelentősebb szerepet játszanak a tudományos világban. Nagyon örülök neki, hogy a világ számos jelentős egyeteme mellett Magyarország első számú műszaki felsőoktatási intézménye is igénybe veszi az Oracle felhőszolgáltatásait, tovább erősítve ezzel vezető kutatóegyetemi pozícióját is” – tette hozzá Reményi Csaba, az Oracle Hungary cégvezetője.

Okos gyártás együttműködő robotokkal
Az egyedi, személyre szabott termékek iránti kereslet egyre inkább növekszik, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy a tömegtermelés helyett versenyképességük megőrzése érdekében a mennyiségről a változatosságra helyezzék a hangsúlyt.
Mesterséges intelligencia segíti a melanóma korai felismerését
A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, ráadásul egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül a melanóma a fő halálozási ok.
A világ leggyorsabb izolált áram szenzorai
A tavaly megjelent CT110 CT220 után újabb tagokkal bővült a Crocus Technology egyszerű és költséghatékony izolált TMR árammérő szenzorcsaládja.
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Egy magyar techcég megszűnteti a megújuló energiák időjárásfüggőségből fakadó kockázatát. Az Enerhash a hagyományos- és a megújuló energiarendszerek rugalmas, együttes használatát teszi lehetővé, ezzel segítve a megújuló energia arányának további növelését.
A hatékonyság legújabb varázsszava - az agilitás
A legtöbb vállalat számára az üzleti eredmények jelentik a siker fokmérőit, azonban a gyorsan változó piaci környezetben újabb tényezők kerültek fókuszba.