Erős hátszelet kap a hazai ipar digitalizálása
Szeptember 27-én az immár hagyományosnak mondható helyen, a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban került megrendezésre az idei Beckhoff Technology Day konferencia.

 

Az általunk ismert gyártástechnológiát alapjaiban átíró digitalizálásról ugyan egymást érik a rendezvények, de ezek jórészt az ismeretterjesztésre korlátozódnak. A Technology Day interaktív bemutató alkalmazásai azonban a gyakorlatban történő elmélyülést is lehetővé tették. A szervezők figyelembe vették a korábbi évek visszajelzéseit, ezért az anyacég technológiai újdonságain túlmenően az idei rendezvény újabb témakörökkel bővült.

A résztvevők betekintést nyerhettek a Beckhoff integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletébe és megoldásaiba, valamint áttekintésre került a vállalat által kifejlesztett, mára már globálisan elterjedt EtherCAT-technológia is. A konferenciát vendégelőadók előadásai színesítették, a kiállítótérben pedig izgalmas és interaktív bemutató alkalmazásokat lehetett megtekinteni. A rendezvény lehetőséget teremtett a hasonló területen tevékenykedő szakemberek közötti tapasztalatcserére is.

Digitalizálni nem kedv kérdése

A PwC egy idén közzétett felmérése szerint az ázsiai és csendes-óceáni vállalatok járnak élen tevékenységük digitalizálásában, így az amerikai és az EMEA- (európai, közel-keleti és afrikai régió) országokhoz képest sokkal gyorsabban dobnak piacra digitális termékeket és szolgáltatásokat, valamint az új technológiákat is gyorsabban integrálják házon belül. Az előny részben a társadalmi különbségekből adódik: Ázsiában a munkaerő és a vezetők sokkal szélesebb rétegében váltak elfogadottá a digitális megoldások.

A felmérés eredményei szerint az amerikai és EMEA-országok lemaradása növekedni fog, mivel az amerikai vállalatok negyedével (24%) és az EMEA-országok 15 százalékával szemben Ázsiában a vállalatok csaknem harmada (32%) tervezi, hogy a következő öt évben érett digitális ökoszisztémát alakít ki. Ismert tény, hogy a digitalizáció a fejlett országokban a termelékenység növekedése mellett a működési költségek csökkentéséhez vezet, régiónk vállalatai azonban jó esetben egy közepes integrációs szintet képesek elérni a beszállítói láncban, és a gyártási folyamataikból még most is gyakran hiányzik a magas fokú automatizálás.

Egy nap a digitalizáció előnyeiről

A felzárkózás elősegítését tűzte ki célul az idei Technology Day konferencia is. A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben áttekintette a vállalat üzleti eredményeit, beszámolt az értékesítési hálózat kiterjesztéséről, a termékgyártás és gyártóterületek terén bekövetkezett kapacitásnövelésről, a magyar iroda bővüléséről, valamint röviden ismertette a Beckhoff technológiai újdonságait – melyekről a nap folyamán bővebb információt is hallhattak a résztvevők.

Az anyavállalattól érkezett dr. Josef Papenfort a TwinCAT automatizálási szoftver újdonságait mutatta be, különös tekintettel az átfogó képfeldolgozási funkciókat integráló TwinCAT Vision és az információk hangalapú bevitelét lehetővé tevő TwinCAT Speech szoftvermodulokra. Mellőzve a komplikált műszaki részleteket és fogalmakat, a digitalizáció előnyeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet előadásában az osztrák Beckhoff leányvállalattól érkezett Bezeczky Balázs. Az előadás egy általános képet adott az előttünk álló digitális kor lehetőségeiről. A digitalizálás start-upok és nagyvállalatok számára egyaránt kulcsfontosságú, a kérdés csak az, hogy ki tud lépést tartani.

Cserpák Mihály előadása első felében bemutatásra kerültek a Beckhoff épületautomatizálási megoldásai, valamint megtudtuk azt, hogy az intelligens épületautomatizálási koncepció hogyan segíti az energiamegtakarítást és növeli a komfortot egy adott épületen belül. Az előadás második felében a Beckhoff színpad- és látványtechnikai megoldásai kerültek bemutatásra, melyek segítségével nemcsak a különböző látvány- és színpadelemek vezérlését lehet megvalósítani, hanem az épületautomatizálási megoldásokhoz hasonlóan a rendszerek közötti szinergiát is. A Beckhoff integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletét és megoldásait sikeresen alkalmazzák a világ minden táján, mivel modularitásuknak és nyitottságuknak köszönhetően ideálisak az épületautomatizálási és színháztechnikai alkalmazások megvalósítására.

 

 

Zelena Zsombor a Renishaw Hungary Kft. képviseletében az inkremens és abszolút enkóderek működési elvét, a lehetséges hibaforrásokat, valamint ezek kiküszöbölési lehetőségeit ismertette. Bemutatásra kerültek továbbá az útmérő rendszerek technikai paraméterei, általános használatuk, valamint a lézerenkóderek.

Jamriska Péter előadásában az EtherCAT-technológiát ismertette. Mivel az EtherCAT gyakorlatilag egy „Plug and Play” terepi busz, így konfigurálása és használata nagyon egyszerű. Éppen ezért talán a felhasználók motivációja picit alábbhagy, hogy részletesebben megismerjék a hálózat működését, és időt fordítsanak az alkalmazásban történő esetleges terepibusz-probléma megfelelő kezelésére. Az előadás fő témája az EtherCAT működésének bemutatása, és a lehetséges hibatípusok, illetve diagnosztikai lehetőségek áttekintése volt.

Jelencsik Mátyás, az EuroSolid Kft. gépészmérnök értékesítője a SolidWorks gépészeti tervezést automatizáló szoftver lehetőségeit mutatta be. A SolidWorks sok évvel ezelőtt felismerte az ipar 4.0 – vagyis az integrált tervezés és adatkezelés – fontosságát, így napjainkra piacvezetővé vált, hatékonyságának és felhasználóbarát kialakításának köszönhetően. A SolidWorks már a tervezés kezdeti fázisától párhuzamos lehetőséget biztosít a mechanikus tervezés, az elektromos tervezés és a műszaki dokumentáció elvégzésére úgy, hogy a különböző területek szakértőit számos felesleges levélváltás és telefonálgatás fáradalmaitól is megkíméli.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronikai Tanszékéről érkezett dr. Tóth János előadásában bemutatta a ma már klasszikusnak mondott ipari méréstechnikai megoldásokat. Az előadásban három különböző gyártó gyakorlati megoldásai kerültek bemutatásra, és lettek összehasonlítva a teljesség igénye nélkül.

Mikli Áron előadásában a 2018-as év I/O újdonságaival foglalkozott. Bemutatta az új, túláramvédelemre szolgáló EL922 sorozatú terminálcsaládot; a TwinSafe SC-technológiával kiterjesztett ELX sorozatú EtherCAT-terminálokat – melyekbe leválasztás nélkül zóna 0-s érzékelőket lehet vezetékezni; az IoT-buszcsatolót – amivel külön vezérlés nélkül juttathatjuk terminálok digitális és analóg jeleit a felhőbe. Az előadás során bővebb betekintést kaphattunk a Beckhoff méréstechnikai megoldásaiba, és gyakorlati példán keresztül is láthattuk az EL3751 típusú multiméter-terminál túlminta-vételezéssel történt mintavételezését, valamint az elosztott órajelek (Distributed Clock) konfigurációját.

Az európai autógyártás versenyképességéről
Kelet-Közép-Európában javíthatnak versenyképességükön a nyugat-európai gépkocsigyártók, amelyek elsősorban a kutatás-fejlesztés (k+f) terén néznek szembe rendkívüli kihívásokkal.
Jakabszálláson építik a közlekedés jövőjét
Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet.
A technológia mentheti meg a kiskereskedőket
Öt év alatt közel 20 ezerrel csökkent a hazai kiskereskedelmi üzletek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A sarki boltok megszűnésével járó folyamatot lelassíthatja a Schneider Electric és a Scale Computing új, közös megoldása.
Megjósolni a jövőt
Az elmúlt évtized az okostelefonok globális elterjedéséről, a mesterséges intelligencia fejlődéséről, valamint a felhő, az alkalmazások és a közösségi média térnyeréséről szólt, de vajon mi jön ezután?
BTC14 ipari dobozos vékony kliens
A Pepperl+Fuchs ipari dobozos vékony kliensei megbízható és robusztus IT-megoldást jelentenek a folyamatadatok megjelenítéséhez.