Energiaadat-kezelés az ISO 50001 szabványnak megfelelően
Az innovatív bel- és kültéri világítási megoldások egyik vezető nemzetközi gyártójának számító Zumtobel Group a zenon HMI/SCADA szoftvert használja az energiahatékonyság javításához.

 

Az ipari automatizálási szoftverekre specializálódott Copa-Data és a Zumbotel Csoport közötti együttműködés hosszú múltra tekint vissza. A zenon 2008-ban vált a Zumtobel egyik stabil automatizálási megoldásává, ami nagymértékben a rugalmas felhasználói felület kialakításának és a termelési létesítmények egyszerű kezelhetőségének volt köszönhető. A Zumtobel Csoport több mint ötven éve fejleszt innovatív, egyedi világítási megoldásokat professzionális alkalmazásokhoz irodákban, szállodákban, gyógyfürdőkben, kulturális létesítményekben, valamint ipari és mérnöki környezetben. A megoldásoknak számos – ergonómiai, hatékonysági és környezeti – követelménynek kell megfelelniük, miközben esztétikai értéket is biztosítanak.

Az energiahatékonyság felé vezető út

Néhány évvel ezelőtt a Zumtobel új mérési projektbe kezdett azzal a céllal, hogy egy fenntartható energiahatékonysági program segítségével financiális előnyökre tegyen szert, amivel párhuzamosan a környezeti terheléseket is csökkenthetik. A Copa-Data zenon szoftvere segítségével elért célok végül nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a vállalat ISO 50001 tanúsítványt kapott. A Zumtobel egy olyan átfogó és egyértelmű vizualizációs megoldást keresett, amely jól illeszkedik a létesítménygazdálkodáshoz.

A cél az volt, hogy ne csak az elektromos mérőműszerek energiaadatait mérjék, hanem az egész létesítményből származó adatokat összegyűjtsék és elmentsék a későbbi elemzések számára. A meglévő mérőeszközöket eredetileg csak az aktuális információk továbbításához telepítették. „Kezdetben ezek nem tették lehetővé az energiaadatok későbbi feldolgozás érdekében történő mentését – magyarázta a zenon bevezetésében is részt vevő Martin Kronabitter műszer- és vezérléstechnikai mérnök. – Erre akkoriban egyszerűen nem volt szükségünk.”

 

A Zumtobel telephelyének áttekintése a zenon rendszerben, beleértve az irodákat, a termelési területeket és a raktárakat

 

Az energiaáramlás monitorozásának igénye és lehetősége jóval azután merült fel, hogy a mérőműszereket telepítették. Abban az időben nem volt elvárás, hogy az összes összegyűjtött energiaadatot egy helyen mentsék el a későbbi elemzésekhez. A vállalat mérőműszereket telepített a létesítményeiben az energiafogyasztás kiszámításához. A munkatársak csak azokról az eszközükről olvasták le az adatokat, amelyekre szükség volt a számítások elvégzéséhez. A mérőműszereket összekapcsolták egymással

„A rendszer úgy működött az épületen belül, mint egy hatalmas hálózat – jelentette ki Barbara Mihatsch, a Zumtobel projektvezetője. – Az elsődleges megfigyelési feladat az adatgyűjtés volt. Egy alkalmazott körbejárta az épületet, és elolvasta az egyes készülékeken megjelenő energiafelhasználási adatokat. Egy másik munkatárs kézzel leírta az összes számot, amelyet később egy táblázatba vittek fel. Az összegyűjtött adatokat minden hónapban felülvizsgálták.”

Az energiaadatok megbízható és hatékony kezelése

Később egyre fontosabbá vált a termelési létesítmények számára, hogy házon belüli energiafogyasztás-mérőkkel rendelkezzenek, amelyek az összes leolvasott adatot elmentik. Barbara Mihatsch és csapata úgy döntött, hogy a zenon szoftver segítségével valósítják meg a feladatot. „Az egyedi jelentéseket nagyon egyszerűen és 100%-os megbízhatóság mellett tudjuk futtatni. A zenon tökéletesen támogatja a különböző típusú adatok megjelenítését és a jelentések automatikus generálását.

Mindent automatizálni akartunk, és a zenonnal ezt meg is tudtuk csinálni. Még az SAP-adatok is tökéletesen hozzáférhetők a szoftverben. Egyetlen gombnyomásra vizuális képet kapunk az energiaadatokról, melyekhez bárhol és bármikor hozzáférhetünk. Ezen túlmenően a Copa-Data a képzés ideje alatt is hasznos technikai segítséget nyújtott” – összegezte Barbara Mihatsch a zenon egyedülálló tulajdonságait.

Energiaadat-kezelés az ISO 50001 szabványnak megfelelően

A Zumtobel több körben értékelte a mérési megoldásokat kínáló szolgáltatók ajánlatait, és Barbara Mihatsch végül elégedett lehetett a választással: az ISO 50001 szabványnak megfelelő megoldást választottak. „A zenon csodálatos grafikus környezettel rendelkezik – magyarázta el Barbara Mihatsch a döntés okait. – Segítségével hihetetlenül egyszerű létrehozni egy projektet. Minden elem »drag and drop« funkcióval rendelkezik, ami nagyon hatékonynak bizonyult a mindennapi munka során.” A zenon mellett olyan egyéb érvek is szóltak, mint az egyszerűség, a teljesítmény, a rugalmasság és az a tény, hogy a zenon osztrák terméknek számít.

 

ISO 50001 mérési koncepció. A gyártócsarnok áttekintése

 

A zenon aktiválása óta megszűnt az a gyakorlat, hogy egy munkatárs sétálta körbe az épületet egy papírlapon energiaadatokat gyűjtve, amiket aztán manuálisan vitt be a számítógépbe. „Bizonyos időpontokban – például pénteken 16.00 órakor, ünnepek idején vagy vészhelyzetek esetén – senki sem gyűjtött energiafogyasztási adatokat – emlékezett vissza Mihatsch. Nem beszélhettünk 100%-os pontosságról, mert azt lehetetlen volt elérni. Még ha az adatokat időben össze is lehetett volna gyűjteni, lehetetlennek bizonyult, hogy egyszerre legyünk jelen két vagy három különböző helyen. A zenonnal összegyűjtött adatok azonban 100%-ig pontosak, a manuális munkavégzés elhagyásával pedig rengeteg időt takarítottunk meg.” A zenon emellett döntő szerepet játszott abban is, hogy a Zumtobel 2014-ben ISO 50001 minősítést kapjon.

A zenon az energiagazdálkodási rendszer alapja

A zenon termékcsalád gyakorlatilag az energiagazdálkodási rendszer központi elemévé vált. A Zumtobel a szoftver azon képességéből is hasznot húz, hogy az könnyen integrálható a meglévő rendszerekkel. A zenon több mint 300 kommunikációs protokollt támogat. A szoftverrel programozás nélkül is gyűjthetők adatok különböző érzékelőkből, vezérlőrendszerekből, gépekből és teljes létesítményekből. A zenon az energiapolitikai döntések meghozatalához szükséges energiaadatok automatikus gyűjtésével és kiértékelésével támogatja a Zumtobelt. A különböző forrásokból származó energiafogyasztási adatokat a zenon fogja át. Az adatok megjelenítése áttekinthető és egyértelmű. A Zumtobel munkatársai valós időben férhetnek hozzá minden energiagazdálkodási jelentéshez és teljesítménymutatóhoz, valamint a múltbéli energiaadatokhoz.

 

A Sankey Diagram világosan mutatja a Zumtobel festőcsarnokának energiafogyasztását

 

Az ISO 50001:2011 szabvány világosan kimondja, hogy az energiagazdálkodási politikának mérnie, gyűjtenie, feldolgoznia és elemeznie kell a fogyasztási és termelési adatokat. Ennek alapvető eszköze egy olyan Energiaadat-kezelő Rendszer (EDMS), amely az energiafogyasztás-mérőktől egészen a releváns szoftverjelentésekig mindent kézben tart. A környezet védelme és a költségek csökkentése gyakran ellentmondásos célnak tekinthetők. Ez azonban nem szükségszerűség. A Zumtobel a zenon-alapú energiaadat-kezelő rendszerrel figyelemmel kíséri erőforrásait és energiafogyasztását. Ily módon egyszerre védi a környezetet és csökkenti a költségeket, ezzel párhuzamosan pedig optimalizálja a termelékenységét is.

A projekt hatókörének kiterjesztése: bevetésen a zenon Analyzer

A 2013-as mérési projektet követően a Zumtobel elkezdte optimalizálni erőforrásait. „A zenon integrálásának köszönhetően a csapat még motiváltabb lett – magyarázta Martin Kronabitter. – A zenon Supervisor, valamint a később bevezetett zenon Analyzer kombinációja pedig egyszerűen varázslatos eredményekkel járt.” A zenon Analyzerrel a Zumtobel biztos lehet abban, hogy a döntéseit megalapozó adatok helyesek. Az egyes jelentések mögött a folyamatból származó kiváló minőségű adatok a validált metaadatokkal történő kombinációja áll. A zenon Supervisor a mérőeszközről rögzíti és menti az adatokat, a zenon Analyzer pedig valós időben feldolgozhatja és elemezheti a különböző típusú információkat, és bármilyen módon meg is jelenítheti azokat.

A számítások és jelentések mindössze néhány kattintással elérhetők. „Amikor elkezdtük, havonta egyszer olvastuk le az adatokat, ami hatalmas erőfeszítéseket követelt meg a munkatársaktól – foglalta össze a projektet Mihatsch. – Jelenleg pontosan és automatikusan gyűjtjük össze az adatokat, amikre alapozva bármikor megtekinthetjük a jelentéseket. Munkánk során nap mint nap látjuk az energiaoptimalizálás jeleit, ami nagy motivációs erőt jelent a csapatunk számára.”

Jelez a Microsoft rendszere, ha megsérül az abroncs
A világ első, az abroncssérüléseket valós időben figyelni képes monitoring rendszerét fejleszti a Bridgestone a Microsofttal közösen, melyhez a szoftvercég hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform - MCVP) használják.
Solid Edge Szálanyag kalkulátor
Amikor hagyományos módon történő egyedi géptervezésről, tartószerkezet tervezésről, vagy csarnok tervezésről beszélünk, elmondható, hogy a projektre fordított idő nagy részét a dokumentációk elkészítése, az alapanyagrendeléssel kapcsolatos információk összegyűjtése, és a gyártási folyamatok optimalizálása teszi ki.
SiTime MEMS oszcillátor használata felgyorsítja a fejlesztést
A SiTime Corporation a MEMS időzítés-technológia piacvezetője. A MEMS oszcillátor technológia használata nagy mértékben képes hozzájárulni a tervezési idő és a szükséges fejlesztési erőforrások csökkentéséhez, felgyorsítva a befektetés termőre fordulását.
Szándék alapú hálózatok, biztonság, üzletmenet folytonosság
A Cisco szerint a következő időszak legfontosabb technológiai innovációi az üzletmenet folytonosságára és az ehhez kapcsolódó együttműködéses technológiákra, a szándék alapú hálózatokra és a biztonságra fókuszálnak.
Robotok ingyenes szimulációja és költséghatékony vezérlése
Egyszerű lehetőség a költséghatékony automatizálásra – digitális tükörkép alkalmazása az intuitív robotvezérlés során.