Dolgozzon helyetted a mesterséges intelligencia!
Az a vállalat, amely ma mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz, óriási versenyelőnyre tehet szert iparágában. A jövő vezető képességeire felkészítő intézet, a Spark Institute at IBS csapata összegyűjtötte azt az öt képességet, ami az AI stratégia bevezetéséhez szükséges.

 

Számos esetben a mesterséges intelligencia új megoldásokat kínál bizonyos üzleti problémákra, hiszen sokkal gyorsabban reagál és hatékonyabb folyamatokon keresztül jó eredményeket ér el, mint ahogy eddig azt bármilyen gépi vagy emberi munkaerő tette. Sokan attól is tartanak, hogy a robotok (humanoid megjelenésű mesterséges intelligencia megoldások) elveszik az emberek munkáját.

Azonban a Spark Institute at IBS csapata inkább abból a szempontból közelíti meg a helyzetet, hogy ha az emberi szakértelmet kiterjesztjük a mesterséges intelligenciával, akkor a folyamatainkat olyannyira felturbózhatjuk, amit puszta emberi képességekkel lehetetlen lenne elérni. Jó példa erre egy biztosítótársaság által alkalmazott AI megoldás, ami 3 mp alatt bírál el egy kárigényt, ezalatt 18 csalásszűrő algoritmust futtat le az igényen, és az önrész levonása után a kártérítést el is utalja az ügyfélnek.

 

 

A hatékonyság mellett az élvezetes munkavégzés is megjelenik az AI melletti érvek között. A mesterséges intelligencia megoldásokkal ugyanis olyan munkaköröket válthatunk ki, valamint automatizálhatunk, amelyek egy ember számára túl monoton, unalmas és olykor kellemetlen feladatot jelentenek. Így lehetőséget kapunk arra, hogy csak ránk, emberekre jellemző képességeinket használjuk: intuícióinkat, kreativitásunkat, személyiségünkre jellemző egyedi tulajdonságainkat.

A mesterséges intelligencia átszabja a piacokat?

A vezetők 65 százaléka gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia, gépi tanulás, automatizáció az elkövetkezendő 5 évben jelentős hatással lesz vállalatuk működésére – derült ki a The Boston Consulting Group és az MIT egy 2017-es 3000 főt megkérdező kutatásából. Ráadásul kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden szektorban változást idéz elő a felforgató technológia térnyerése. Ezzel szemben csupán ötből egy vállalkozás építette be már most bizonyos üzleti folyamataiba ezeket a gyakorlatokat. A nagy különbség az AI stratégiára való hajlandóság és a tényleges megvalósítás között sokszor abból adódik, hogy nem tudjuk, milyen kompetenciák birtokában kell lennünk az új technológia bevezetéséhez.

Az AI bevezetéséhez szükséges 5 képesség

A Spark Institute at IBS tapasztalatai szerint egy vállalatnak az alábbi 5 meghatározó képességgel szükséges rendelkeznie, hogy készen álljon mesterséges intelligencia megoldás bevezetésére:

Rugalmasság  Az első egy olyan képesség, ami a fejekben dől el: a változtatásra való hajlandóság. A szervezet rugalmassága és a cégkultúra újradefiniálása ugyanis elengedhetetlen a korábban bevett gyakorlatok megújításához. Valljuk be, talán ez jelenti a legnagyobb kihívást egy vállalat számára, de közel sem lehetetlen feladat.

Tudás  Nagyon fontos, hogy fel tudjuk térképezni, cégünkben melyik AI megoldás bevezetése lehet a legcélszerűbb. Ehhez érdemes mély ismereteket szereznünk a mesterséges intelligencia vállalati felhasználásáról, akár külső szakértők bevonásával is. Amennyiben tanulnánk a témáról és intenzív gyakorlatalapú programot keresünk, a Spark Institute AI – Automatizáció és mesterséges Intelligencia stratégia képzést is kínál november 30. és december 1. között.

Friss fejjel újragondolt folyamatok  Meg kell tanulniuk új szemüvegen keresztül látni, valamint az AI perspektíváknak megfelelően gondolkodni, ezáltal képesek leszünk már a stratégiába is beemelni a mesterséges intelligencia megoldásokat, esetleg e köré építeni komplett feladatköröket, új szolgáltatási területeket. Mindenképpen érdemes a "legunalmasabb", ismétlődő, olyan feladatok kiváltásával kezdenünk, amit a szervezeten belül mindenki szívesen bízna inkább gépre.

Tágabb látókör  Sokkal szélesebb körben kell gondolkodnunk arról a piacról, ahol ma jelen van vállalkozásuk. Az AI megoldásokkal ugyanis alacsonyabb költségek mellett nagyobb volument leszünk képesek termelni és kiszolgálni.

Technológia  Utolsó lépésként jöhet a megvalósítás: konkrét technológiai eszközökbe való befektetés, mesterséges intelligencia, gépi tanulás, adattudósok alkalmazása. A költség- és időigényes egyedi fejlesztések helyett támaszkodjunk bátran a már meglévő Cloud szolgáltatók (Amazon, Google stb.) építőeszközeire, illetve komplex iparág-specifikus megoldásaira (pl. Salesforce). 

Az Electrosub folytatódik
A tavaly első alkalommal megrendezett esemény sikerére alapozva az Electrosub Konferencia és Kiállítás 2019-ben ismét meghirdetésre kerül. Az időpont ősziről tavaszira vált és a bővülés érdekében új lesz a helyszín is. Az alapkoncepció érdemben nem változik.
Additív technológia hibrid komponensekkel
Az anyaghozzáadásos-gyártás (additív technológia) nem egy teljesen új technológia, hiszen már az 1990-es évek végén a sztereolitográfiás gépekkel a technológia elindult a maga útján.
Mivel nyerhető meg az informatikai háború?
Az eleinte évszázadokban mérhető technológiai fejlődés kiugrásait idővel már évtizedekben mértük, majd években, pillanatnyilag szinte naponta jelenik meg olyan újdonság, ami akár újabb mérföldköve lehet a világ innovációjának.
Megfejtették a pisai ferde torony titkát
Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt - derítették ki olasz és brit mérnökök.
Kézikönyv helyett végeselemes szimuláció
A fémporos additív gyártás a hagyományos forgácsoló és képlékeny alakadó technológiákhoz képest igen fiatal eljárás, és mint ilyen, nem rendelkezik az előbbiekre jellemző évszázados tudásanyaggal és szakirodalommal.