Digitalizáció igény szerint
A hazai cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak - mondta Alcsuti Bálint a Komax Thonauer Kft. értékesítési vezetője.

 

Szinte naponta jelennek meg felmérések a hazai kkv-k digitális versenyképességének elmaradásáról, pedig a magyar cégvezetők ajtaján is dörömbölnek azok a technológiaimegoldás-szállítók, akik már jól bevált, kipróbált alkalmazásaikkal nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a hazai kkv-knak is kínálnak testreszabott, hatékony megoldást gyártási folyamataik digitalizálásához. Ezek egyike a már több mint 25 éve a hazai piacon is jelen lévő, a kábelfeldolgozás terén piacvezető Komax Thonauer Kft.

– Tapasztalataink szerint a magyar cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak. Tisztában vannak a technológiai lehetőségekkel, a hatékonyságnövelés új eszközeivel, az adatgazdaság fontosságával, és nyitottak ezek alkalmazására. Ezt bizonyítja a folyamatosan növekvő kereslet az automatizált vezeték- és kábelfeldolgozó gépeink iránt. A Komax által kifejlesztett rendkívül rugalmas Zeta 630, 640 és Zeta 650 vezetékkonfekcionáló gépek lehetővé teszik az automatizált vagy szekvenciális gyártást, mellyel a kézi feldolgozáshoz képest akár 50 százalékkal csökkenthető az előállítási idő – hangsúlyozta Alcsuti Bálint értékesítési vezető.

 

 

Hozzátette: a legújabb generációs, teljesen automatikus vezeték- és kábelfeldolgozó gépek maximális rugalmasságot biztosítanak a gyártási alkalmazások széles körében. A Zeta 640 öt munkaállomás kialakítását és egyidejű használatát teszi lehetővé, amelyek a kis darabszámtól a tömeggyártásig számos új lehetőséget kínálnak a felhasználó számára. A nyolc megmunkáló modullal konfigurálható Zeta 650 minimálisra csökkenti az átállásokból és a gyártás megszakításából fakadó időveszteséget. Igény esetén mindkét gép öt további állomással bővíthető. Az új generációs Zeta gépek a legtöbb vezetékkonfekcionálási folyamatot kézi beavatkozás nélkül, automatizáltan végzik, beleértve a vezetékek hosszra vágását és csupaszítását, jelölését, valamint a vezetékvégek saruzását, érvéghüvelyezését és kompaktálását.

Új lehetőségek felé

– Egyik legfontosabb célunk, hogy a kábelfeldolgozó gépek piacán megszerzett pozíciónk további erősítése mellett az elosztószekrény-gyártók piacán is növeljük jelenlétünket – emelte ki Alcsuti Bálint.

– Szeretnénk ezen a téren is sokkal tudatosabb értékesítési stratégiát felépíteni. Ennek része, hogy feltérképezzük a hazai cégek ez irányú igényeit, felmérjük az együttműködés lehetőségeit, és bemutassuk, hogy milyen megoldásokat tudunk kínálni. Ezen megoldásaink kapcsán elsősorban az elosztószekrény-gyártással foglalkozó cégek jelentik célcsoportunkat – mondta Fekete Dávid, a Komax Thonauer Kft. termékmenedzsere.

Egy kapcsolószekrény gyártása során különböző vezetéktípusok, érvéghüvelyek és terminálok szükségesek. A Zeta 630/640/650 gépek az automata vezetékváltó segítségével 36 különböző vezetéktípust képesek egyidejűleg kezelni a 0,22–6 mm² keresztmetszeti tartományban. A vezetékek jelölése egy vagy kettő tintasugaras nyomtatóval végezhető, a jelölési színek kiválasztása a szigetelések színe alapján történik. A vezetékek igény szerint papír ragasztószalaggal összefogva, a kívánt sorrendbe rendezve kerülnek ki a gépből, például bekötési sorrendben. A szekrények vezetékelésének tervezéséhez és szereléséhez további támogatást adhat a Komax DLW (Digital Lean Wiring) szoftvere. A papírszalagos kötési eljárás minden vezetékköteg esetében szabadon definiálható a korábban említett DLW szoftver segítségével is.

Állandó minőség az automatizálásnak köszönhetően

Akár ERP-ből, akár tervezőszoftverből vagy egyéb adatforrásból származó adatok gyártási adattá formálva a Komax WPCS interfészen keresztül közvetlenül a gépre küldhetők. Ezenfelül a termelési adatok az automatából kinyerhetők, melyek egyéni preferencia szerint feldolgozhatók.

Az automatizált gyártás állandó és ellenőrzött minőséget garantál. A gépek felszerelhetők integrált krimpmagasság- és kihúzóerő-mérő eszközökkel, továbbá érzékelik és szelektálják a feldolgozás során fellépő esetleges selejt darabokat. Az elérhető modulok és opciók széles skálája lehetővé teszi a Zeta 630/640/650 gépek rugalmas konfigurálását, ezáltal a kapcsolószekrényekben szokványos vezetékvég-megmunkálások jelentős része lefedhető. A CM 1/5 GS modul akár öt különböző érvéghüvely feldolgozására is képes átállás nélkül, a C1370 modul pedig a terminálok préselését teszi lehetővé.

Az eltérő vezetékek, csatlakozók, illetve érvéghüvelyek különböző kombinációjának átállás nélküli feldolgozása révén az egyes vezetékek gyártási ideje jelentősen csökkent, a kézi megmunkálással összevetve a feldolgozási idő akár 50%-kal is rövidül. A tervezőszoftvertől (Komax DLW) a gyártásig tartó adatáramlás csökkenti a hibalehetőségeket és növeli a hatékonyságot. A folyamat végén a vezetékeket a megfelelő sorrendben, a kívánt jelöléssel ellátva kapjuk, megkönnyítve a további felhasználást.

Ősszel ismét Komax Thonauer Technológiai Napok

– Mindezekkel és még számos egyéb technológiai újdonsággal várjuk partnereinket a várhatóan október elején megrendezésre kerülő Komax Thonauer Technológiai Napokon. Vendégeink a Zeta 630 automatát is láthatják működés közben, valamint bemutatjuk, hogy a digitalizáció milyen lehetőségeket teremt a kapcsolószekrények tervezésében és gyártásában. Szeretettel várjuk partnereinket új telephelyünkön, mely a rendezvényünk során kerül ünnepélyes átadásra – mondta Alcsuti Bálint értékesítési vezető

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője
A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai Regent innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.
A vállalatok jelentős részénél hiányzik az adatstratégia
Át kell gondolni az adatmenedzsment stratégiát, hogy profitáljunk az elmúlt évek digitális befektetéseiből – hívja fel a figyelmet „The Data Imperative” felmérésében a KMPG.
Adatvezérelt működés az iparban
Az adat teremti meg a kommunikációt nemcsak a gépek, hanem az emberek és a gépek között is.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Virtuális magánhálózatok védelme
Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára.