Digitális szoftvervállalattá alakul a GE
A General Electric (GE), a magyar kormány stratégiai partnereként, tovább folytatja hazai beruházásait és ipari hátterének fejlesztését. A vállalat 8 milliárd forintos beruházással Budapesten hozta létre hat globális digitális fejlesztési központjának egyikét.

 

Az új központ megnyitása révén a GE jelenlegi, 10 ezer főt is meghaladó alkalmazotti létszáma 2017 végére további 400, magasan képzett szakértői pozícióval bővül az ipari internet-megoldások területén. A központ szakértői szoftverfejlesztéssel, az üzleti folyamatok és alkalmazások rugalmasságát javító informatikai megoldásokkal, informatikai infrastruktúra építéssel és működtetéssel foglalkoznak majd, továbbá adatelemzési megoldásokhoz nyújtanak hozzáférést a vállalat ügyfeleinek.

A központot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelenlétében avatta fel a GE, amelynek célja, hogy hagyományos ipari vállalatból 2020-ra a világ egyik legnagyobb digitális szoftvervállalatává váljon.

Alapvető átalakulást hoz az ipar 4.0

A GE átalakulásának kulcsa a Predix, a világ első és jelenleg egyetlen, kifejezetten az ipar szereplői számára kifejlesztett felhő alapú informatikai platformja, amelyet a GE 2016. februárban vezetett be. A Predix adatelemzési és analitikai megoldásokkal segíti az energetika, az egészségügy, a járműipar, a vegyipar, a szállítás és közlekedés, az olaj- és gázipar valamint a gépgyártás területén működő GE ügyfeleket abban, hogy nagy értékű gépeik és eszközeik üzemeltetési hatékonyságát javítsák.

 

 

Annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit a platform használatában és az arra épülő alkalmazások kifejlesztésében, a GE digitális központokat nyitott. Ilyen központok üzemelnek már Detroitban, New Orleansban, Glen Allenben, Bangalore-ban és Riyadh-ban, a hálózat újabb tagjának pedig mostantól Budapest ad otthont.

A digitalizáció, amelyet a negyedik ipari forradalomnak is neveznek, a gépek, emberek és adatok integráltabb hálózata, amely változásra készteti a GE-t is. A 124 éves vállalat átalakuláson megy keresztül, melynek során hagyományos, gép- és berendezésgyártó ipari vállalatból digitális iparvállalattá alakul, célja pedig az, hogy 2020-ra a digitális szolgáltatások révén 6 milliárd dollárral, 15 milliárd dollárra növelje éves árbevételét.

A GE Digital jelenleg ezer magyar IT-szakembert támogat a vállalat különböző magyarországi üzletágaiban. A Digitális Fejlesztési Központ létrehozásával további négyszáz új IT szakértővel bővül majd 2017 végére. A központ a kezdetekben más külföldi és magyar GE vállalatoknak, a későbbiekben pedig GE ügyfeleinek is nyújt – szoftverfejlesztési, üzleti folyamat és alkalmazás támogatási, informatikai infrastruktúra építési és működtetési és adatelemzési – szolgáltatásokat.

A termelékenység növelésében hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek. A GE számításai szerint, ha az összes európai kiadás összegét akár csak 1%-kal tudnánk csökkenteni a hatékonyság- és termelékenységnövekedés révén, akkor az Európai Unió összesített GDP-je évi 2,8 billió euróval bővülhetne 2030-ra, ami megegyezik az euro övezeti gazdaság jelenlegi méretének egy negyedével.

A digitális gazdaság jelenti a jövőt

– Az ipari internet soha nem látott lehetőséget hordoz a magyar és a közép-európai gazdaság számára. A régióban megtalálható a tehetség, a tudás és az infrastruktúra, ami a termelékenységi forradalomban való aktív részvételhez szükséges, az ipar digitalizációja pedig e küldetés legfontosabb eleme – mondta Peter Stracar, a GE közép- és kelet-európai üzletágának vezérigazgatója. – A GE célja az, hogy Közép-Európát vezető szerephez juttassa az ipari internet megoldások fejlesztésében, amelyek segítségével a régióban működő társaságok az információt felismerésekké, a felismeréseket pedig eredménnyé alakítják – fűzte hozzá.

 

 

A magyar digitális gazdaság hozzájárulása a GDP-hez jelenleg 20% körüli, egyike a legmagasabbaknak a közép- és kelet-európai régióban; ugyanakkor elmarad az európai és az észak-amerikai átlagtól, amely 30-35%. A GE, amely több mint 27 éve van jelen Magyarországon, nemcsak a legnagyobb amerikai befektető, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti  központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt.

Az elmúlt két évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. Tizenkét magyarországi üzemében a vállalat korszerű egészségügyi, víztechnológiai, olaj- és gázipari, légi közlekedési, világítási és energiatermelési berendezéseket és gépeket gyárt. A vállalat 1700 főt foglalkoztató budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központja, szerves része a GE globális stratégiájának, amelynek célja a szolgáltatások fejlesztése és egyszerűsítése a vállalat tevékenységében. A központ a GE üzletágai számára nyújt szolgáltatásokat Európában és azon kívül is.

Erre az erős helyi jelenlétre és a 1400 minősített helyi beszállítójára alapozva kíván a GE részt venni Magyarország legnagyobb energetikai beruházásában, a Paks II. Atomerőmű építésében, amelyhez korszerű, Arabelle turbina-sziget technológiájával képes hozzájárulni. A GE Magyarország legnagyobb vállalata, amely termelésének 99%-át külföldi piacokon értékesíti. A vállalat 2015-ben 4,4 milliárd forint értékben exportált gépeket, berendezéseket és szolgáltatásokat, elsősorban az Egyesült Államokba és az EU-tagállamaiba.

– A Digitális Fejlesztési Központ megnyitása újabb bizonyítéka a GE elkötelezettségének Magyarország iránt, amely a vállalat egyik legfontosabb európai ipari bázisa – mondta Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke. A Digitális Fejlesztési Központ nem csak pénzügyi befektetést jelent, hanem egy értékes helyi tudás és kompetencia központ létrehozását, amelynek folyamatos fejlesztéséhez erősíteni kívánjuk együttműködésünket a magyarországi felsőoktatási intézményekkel – tette hozzá az elnök.

A GE számos hazai felsőoktatási intézménnyel, köztük a Szegedi Egyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, Debreceni Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel is kialakított együttműködést az orvostudományi kutatás-fejlesztés területén. Ezen együttműködések körét a vállalat a jövőben a műszaki és informatikai oktatási intézményekre is kiterjeszti.

Ipar 4.0 Technológiai Központ nyílt
Szakmai megnyitón mutatták be az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” kiemelt projekt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot.
Mesterséges intelligencia kutatására is lehet pályázni
Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások az NKFI Alapból.
A szoftveralapú digitális átállás mozgatórugója
A Rockwell Automation bővülő Connected Services szolgáltatáskínálata segít kiépíteni és ezt követően kihasználni a hálózatba kapcsolt műveletek előnyeit.
Nem nyugszanak az orosz hackerek
Az amerikai szenátus elleni kémtevékenységet készítettek elő az elmúlt hónapokban azok az orosz számítógépes kalózok, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal.
Nem a robotoktól kell félni
A következő tíz évben az Egyesült Államokban több mint 6 millió kiskereskedelmi dolgozót, az alkalmazotti kör 38 százalékát fogja várhatóan leváltani a robotizálás és a nagyfokú digitalizáció.