Blokklánc és kvantumszámítógép az iparban
A logisztikai folyamatok optimalizálását kvantumihletésű processzorral, a terméktervezést mesterséges intelligenciával végzett szimulációkkal felpörgető megoldásokat mutatott be a Fujitsu éves konferenciáján.

 

Főáramba került napjainkra a dolgok internete (internet of things, IoT), elterjedtségét tekintve a korai mainstream szakaszban jár, világított rá a Fujitsu friss felmérése (IoT Survey 2018). A megkérdezett vállalatok 38 százalékánál a dolgok internetére épülő alkalmazások már élesben működnek, és mérhető eredményeket hoznak, míg további 35 százalékuk mostanra szintén élesítette a kulcsfontosságú területeken bevezetett IoT megoldásait. A vállalatvezetők közel fele (46 százaléka) ennek alapján a beruházás két éven belüli, további 25 százaléka pedig 2-3 éven belüli megtérülésére számít.

A kutatás eredményeit összegző fehér könyvet (Things are moving fast: The state of IoT today) és az alapul szolgáló felmérést a Fujitsu megbízásából az IDG Connect készítette, melynek során idén nyáron nyolc európai és ázsiai országban ötszáznál több, de öt ezernél kevesebb főt foglalkoztató vállalatok 330 üzleti és technológiai vezetőjét kérdezte IoT projektjeikről.

Elsősorban a stratégiai tervezés és a döntéshozatal támogatására, valamint a munkahelyi biztonság és egészségvédelem fokozására indítanak IoT projekteket a vállalatok – ezt a válaszadók 47 százaléka emelte ki első helyen, de közel ugyanenyien említették a célok között a hibamegelőző és -előrejelző karbantartást (46 százalék), az új bevételi források felkutatását (45 százalék), az ügyfélszolgálat és -támogatás javítását (43 százalék), valamint a hatékonyság növelését az automatizálás (42 százalék) és a munkafolyamatok optimalizálása által (41 százalék).

 

Fujitsu Forum 2018: ipari megoldások a konferencia kiállítási területén

 

A megkérdezettek túlnyomó többsége (95 százaléka) egytértett abban is, hogy az IoT szorosan vagy bizonyos mértékben összefonódik a nagy adat (big data) típusú, fejlett analitikával és a mesterséges intelligenciával (AI-vel) is. Aligha meglepő ez, mivel a dolgok internetére épülő alkalmazások tetemes adattömeget generálnak, amelyet a vállalatoknak gyorsan, akár valós időben elemezniük kell az említett üzleti célok eléréséhez. Münchenben novemberben megrendezett, éves konferenciáján a Fujitsu a modern adatközponti infrasturktúrától kezdve a számítási felhőn át a mesterséges intelligenciáig megoldások, termékek és szolgáltatások sorát jelentette be, amelyekkel az ipar szereplői is könnyebben megvalósíthatják IoT projektjeiket.

Prototípus egy hét alatt

Rendkívüli módon felgyorsítja például a blokkláncra (blockchain) épülő projektek indítását a Fujitsu új keretrendszere, amellyel a vállalatok mindössze egy hét leforgása alatt tesztelhetik új használati eseteiket és az alkalmazások első prototípusát is elkészíthetik. Elosztott főkönyvi (distributed ledger) technológiájával a blockchain a tranzakciók és folyamatok során bekövetkező, összes adatváltozást naplózza az adatblokkok megmásíthatatlan láncolatában, minden érintett fél számára hozzáférhető módon. Kiválóan alkalmas ezért a digitális gazdaság működéséhez elengedhetetlen biztonság és bizalom erősítésére, és nagy jövő elé néz többek között a teljes ellátási lánc menedzselésében.

A Fujitsu blokklánc-megvalósítási keretrendszerét a nyílt forráskódú technológia Hyperledger Fabric implementációja és saját HXD (Human-Centric Experience Design) módszertana alkotja, amely a vállalati változáskezelés szemléletét a tervalapú gondolkodással ötvözi az emberközpontú innováció gyors és célirányos megvalósításához. A HXD módszertan szerint működnek a Fujitsu DTC (Digital Transformation Center) központjai – amelyek a vállalatok digitális átalakulását támogatják világszerte –, valamint a brüsszeli Blokklánc Innovációs Központja is.

 


Blockchain Platform Service néven a Fujitsu a felhőben, kulcsrakészen elérhető platformszolgáltatásként is kínálja a blokkláncot, így a fejlesztésekhez szükséges technológiai képességeket a vállalatoknak nem kell házon belül kiépíteniük.


 

A brüsszeli innovációs központ új Fujitsu 360 Degree Blockchain Use Case Deep-Dive szolgáltatásával pedig a meglévő használati esetek alapján tesztelhetik a megoldás életképességét, azonosíthatják az éles használatra kész blokklánc-alkalmazás kiépítéséhez szükséges komponenseket, és csökkenthetik a projekteket kísérő kockázatokat.

Dr. Réger József, a Fujitsu technológiai igazgatója is a blokkláncot állította a konferencián tartott nyitó előadásának középpontjába. Mint mondta, többek között a Virtual Private Digital Exchange (VPX) platform fejlesztésén is dolgoznak, amellyel a vállalatok a blokkláncban és az adatbázisokban kezelt adataik között létesíthetnek kapcsolatokat – ez az integráció a gyártóipar, a kereskedelem és általában az eszközkezelés terén is igen hasznos lehet a jövőben.

Különösen izgalmas lehetőségnek ígérkezik a technológiai igazgató szerint a blokklánc alapú logisztikai folyamatok optimalizálása a Fujitsu kvantumihletésű processzorára, a Digital Annealer Unitra (DAU-ra) épülő számítógépekkel. A DAU egyedülálló architektúrájánál fogva már eddig is több nagyságrenddel gyorsította az optimalizációs problémák megoldásához szükséges számításokat – a gyakorlati alkalmazások futását akár ezerszeresére felpörgetve –, de várhatóan januárban érkező, 64 bites, második nemzedéke újabb, nyolcszoros teljesítményugrást ígér. A jelenleg felhőszolgáltatásként elérhető DAU ugyancsak 2019 elején appliance, azaz hardverből és szoftverből felépülő, integrált készülék formájában is forgalomba kerül.

AI szimulátor és dobozba zárt felhő

Áttörést hoz az ipari alkalmazások terén a Fujitsu új, AI Solver platformja, amely a hagyományos fizikai szimulátorokat villámgyors, mégis nagy pontosságú, mesterséges intelligenciára épülő szimulátorokká alakítja, így forradalmasítja a számítógéppel támogatott mérnöki munka (CAE) és a terméktervezés, valamint az önálló munkavégzésre képes robotok világát is. A Fujitsu Zinrai technológiájával a cég európai kutató-fejlesztő központjaiban kidolgozott AI Solver platform a szimulátorok mély neurális hálózatainak adatjellemzőit felhasználva reprodukálja a fizikai szimulátorok viselkedését, amivel rendkívüli teljesítménynövekedést ér el.

 

Dr. Réger József, a Fujitsu technológiai igazgatója a blokkláncról tartott előadást

 

Míg a hagyományos szimulációk bonyolult számításai hosszú órákba, akár napokba is beletelhetnek a rendelkezésre álló, feldolgozási kapacitás függvényében, addig az AI Solver valós időben, a másodperc milliomod része alatt elvégzi a célzott, közelítő számításokat. A mérnököknek rádaásul a pontosság tekintetében sem kell kompromisszumot kötniük, mivel a tapasztalatok szerint a fizikai és az AI szimulátorok eredményei között 2 százaléknál kisebb az eltérés. Mindebből nyilvánvalóan nagy üzleti előny származhat a terméktervezés során, de az AI Solver platform képességei más területeken is kamatoztathatók, többek között arra is alkalmas, hogy valós idejű szimuláción alapuló vezérléssel növelje az ipari robotok hatékonyságát.

A Fujitsu Münchenben jelentette be a Microsofttal meglévő rendszerintegrátori együttműködésének kibővítését is. Az új megállapodás a japán gyártó hibrid informatikai környezetek integrálása és menedzselése terén kiépített szakértelmét, valamint infrastruktúra megoldásait az Azure világméretű felhőplatform IaaS és PaaS infrastruktúra- és platformszolgáltatásaival ötvözi, hogy a vállalatoknak megkönnyítse meglévő alkalmazásaik felhőbe vitelét, illetve a felhőalapú, új generációs AI-, analitikai és IoT-alkalmazások agilis fejlesztését és bevezetését. Az együttműködés részeként mutatkozott be a konferencián a Fujitsu PRIMEFLEX for Azure Stack integrált rendszere, amellyel a vállalatok a Microsoft nyilvános felhőplatformjával megegyező technológia alapjain házon belül, saját adatközpontjukban is gyorsabban vezethetnek be felhőszolgáltatásokat kritikus üzleti alkalmazásaikhoz.

Minthogy az IoT alkalmazások érzékeny adatok hatalmas tömegét állítják elő és dolgozzák fel, annak fokozott védelme kulcsfontosságú a beruházások és egyáltalán az üzlet sikere szempontjából, amihez a Fujitsu több kiberbiztonsági megoldást is bejelentett. SSH.COM PrivX Cloud Access hálózati átjáróját például integrálta azonosítást és hitelesítést támogató Identity-as-a-Service (IDaaS) felhőszolgáltatásával, így a munkavállalók – akiknek rendszeresen frissített, egyedi azonosítókat kell használniuk – egyszerűbben, ugyanazzal a jelszóval érhetik el a házon belüli és a nyilvános felhőben működő alkalmazásokat. A Security Maturity Assessment és a Security Incident Response Management szolgáltatás pedig a kibervédelem érettségének felmérésében és a biztonsági események kezelésében segíti a vállalatokat.

A konferenciát kísérő kiállításon a látogatók a Fujitsu ROBOSOC (SOC-in-a-Box) konténerbe szerelt biztonsági műveleti központját is szemügyre vehették, amellyel a vállalatok házon belülről figyelhetik és elemezhetik a közösségi hálókon és az internet alvilágában, a sötét weben zajló párbeszédet, így azonnal észlelhetik, ha például adatlopással összefüggésben szóba kerülnek. Ugyanitt számos további megoldás is helyet kapott, amelyet a Fujitsu maga vagy partnereivel közösen fejlesztett ipari vállalatoknak. Három dimenzióban szimulálhatók például a gyártási folyamatok a japán gyártó FJVPS és FJGP4D szoftvermegoldásaival, a VisuaLine alkalmazás pedig a dolgok internetéről érkező adatokat felhasználva, valós időben vizualizálja a folyamatok működését.

A Fujitsu intelligens műszerfalakat is készített, amelyek a gyár teljes működéséről gyűjtött adatokat a fizikai környezet összefüggéseibe ágyazva jelenítik meg a Microsoft HoloLens okoszemüvegének kevert valóságában, míg a F-AIR Fujtsu Advanced Image Recognition megoldás a mesterséges intelligencia fejlett képanalitikai képességeit hasznosítja a termékek minőségbiztosításában. A Fujitsu Forum 2018 közönsége megismerkedhetett továbbá az SAP Leonardo IoT platformjának bevezetését támogató Inspire módszertannal és a japán gyártó INTELLIEDGE peremhálózati eszközeivel is, amelyekkel a vállalatok az ipari vezérlőrendszereket biztonságos architektúrába integrálhatják a dolgok internetére épülő fejlesztéseikhez.

Az ügyfelek jelentik a legnagyobb rizikófaktort
A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felméréséből.
Magyarországon tovább növelte kutatás-fejlesztési kiadásait a Bosch
Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtöki közleményében.
A mesterséges intelligencia olyan vállalati kultúrát teremt, amely az innovációra épül
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint.
Nyomatékigényes lánckerékhajtások
A szabványos gépelemekre specializálódott Norelem a két- és háromsoros görgősláncok és lánckerekek új sorozatát mutatta be, ami a nyomatékigényes lánckerékhajtások területén is erőteljes megoldást nyújt.
Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.