Az új technológiákból táplálkozik az innováció
Október 16-23. között Düsseldorfban a K 2019 szakvásáron a műanyag- és gumiipar több mint háromezer vállalata mutatja be termékeivel és szolgáltatásaival, hogy miként lesz termelékeny és felelősségteljes ma, holnap és holnapután.

 

K-Düsseldorf – ez a név fémjelzi immáron 67 éve a világ legfontosabb műanyag- és gumiipari szakmai találkozóját. Három évente gyűlnek össze a kiállítók és szakmai látogatók valamennyi földrészről Düsseldorfban, hogy élőben is megtapasztalhassák ennek a lendületes és újító szellemű iparágnak a legújabb fejlesztési eredményeit. Ők azok a szakemberek, akik élnek a K-Düsseldorf nyújtotta lehetőségekkel: a seregszemle kihagyhatatlan szakmai találkozó, az újdonságok és a jövő fejlődési irányzatainak bemutatója, emellett pedig páratlan tájékozódási és kapcsolatépítési lehetőség is egyben.

A teljes értéklánc bemutatkozik

A K szakvásár az iparág teljesítő képességének fokmérője, egyúttal pedig az innováció világméretű piactere. Itt adnak találkozót egymásnak a szakértők a műanyag- és gumiipar világának minden szegletéből, hogy bemutassák a járműgyártás, a csomagolóipar, az elektrotechnika, az elektronika és a kommunikációs technológia, az építőipar, az orvostechnika, valamint a repülőgép- és űripar szakértőinek a műanyagok és gumitermékek jelenleg elérhető és jövőbeni alkalmazási lehetőségeit.

Ennek ellenére a K 2019 szakvásár nem csupán a világ iparának kimagasló érdeklődésével bizonyítja kitüntetett szerepét, hanem ebben az évben is kiemelten foglalkozik korunk és kifejezetten az iparág aktuális és alapvető kérdéseivel. Az emberiség ugyanis a klímaváltozástól a digitalizációig olyan világméretű kihívásokkal szembesül, amelyek az ember ténykedésére vezethetőek vissza. Valamennyiük közös felelőssége, hogy fenntarthat és jövőbe mutató megoldásokkal alakítsuk úgy ezeket a változásokat, hogy a bolygó élettere maradhasson az utánunk következő nemzedékeknek is.

A polimer igáslovak

Minden eddiginél sürgetőbben keresik az alacsony kibocsátással és energia-felhasználással járó eljárásokat és technológiákat, akárcsak az intelligens és kiemelkedő teljesítményre képes anyagokat, amelyeket példamutató módon lehet a mindenkori alkalmazás követelményeihez igazítani azok túlterhelése nélkül. Ebben a kérdésben a polimer szerkezeti anyagok érdemben és értékes útmutatással járulnak hozzá a feladatok teljesítéséhez. A polimerek már ma is meggyőző tulajdonságokkal rendelkeznek szinte minden alkalmazási területen – a romlékony élelmiszerek frissen tartó csomagolásaként ugyanúgy, mint a környezetkímélő zöld áram termelésében vagy a közúti károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Számos esetben korunk alkalmazásait csak műanyagokkal és gumival lehet egyáltalán megvalósítani.

 

 

A polimer anyagok másrészről komoly kihívások elé állítanak bennünket, például ami a használat utáni kezelésüket és elhelyezésüket illeti. A műanyag és a gumi értékes anyag, amit fenntartható módon kell gyártani és amelyeket ideális esetben teljes egészében újra fel lehet használni minőségi anyagok előállítására. Ehhez azonban a szerkezeti anyagokat már úgy kell megtervezni, hogy eredendően magas újrahasznosítási arányt érjünk el és a lehető legjobb kihozatallal szolgálhassanak később minőségi újrahasznosított anyagok előállítására. A műanyag- és gumiipar minden tekintetben érdekes megoldásokat kínál a K 2019 szakvásáron. Az újrahasznosított műanyagok egyre inkább kínálnak igazi alternatívát és fontos alapanyagot az új műanyag termékekhez. Hogy mi minden lehetséges és hogy az iparágban min dolgoznak együtt a legkülönbözőbb intézményekkel, a K 2019 vonultatja fel.

A K 2019 szakvásár meghatározó témái

A K 2019 innovációs munkacsoportjának tudósai és szakértői felkutattak és beazonosítottak bizonyos témákat, amelyek meghatározó szerepet töltenek be az elkövetkező években a világ polimer iparának piaci fejlődésében, és ennek alapján négy témát határoztak meg a K 2019 szakvásárra:

  • Műanyagok a fenntartható fejlődésért és a körforgásos gazdaságért: Ide tartozik többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energiák és az alternatív alapanyagok kérdésökre.
  • Digitalizáció/ műanyagipar 4.0: Ebbe a körbe tartozik többek között a platform alapú gazdaság, valamint a hálózatba kapcsolt értéklánc.
  • Rendszerintegráció: funkcionalitás az anyagokkal, folyamatokkal és tervezéssel: ezzel a jelmondattal foglaljuk össze az új anyagféleségek és az additív gyártás, a könnyűszerkezetes kialakítás, a közlekedés (elektromos hajtások) és a bioműanyagok területeit.
  • Utánpótlás az iparágnak: kitüntetett figyelmet szentelnek a K 2019 szakvásáron ezen kívül az ágazati utánpótlás kérdésének is mind a tudomány, mind pedig a képzés területén. Az alapvető kérdéseket a résztvevő egyetemek és főiskolák, intézmények, szakmai szövetségek és támogató szervezetek dolgozzák fel, majd vitafórumok és előadások keretében, valamint válogatott kiállítási tárgyak révén mutatják be és vitatják meg.

Különbemutatók

A K 2019 szakvásár Műanyagok alakítják a jövőt című különbemutatója arra keresi a választ, hogy a műanyagok miként tudják hosszú távon alakítani a jövőt, milyen fejlesztések körvonalazódnak és hogy milyen elképzeléseknek van esélye arra, hogy a későbbiekben megvalósítsák. A hét tematikus nap keretében szakmai viták váltják egymást a figyelemfelkeltő előadásokkal és izgalmas kísérletekkel. A rendezvényeken ugyanúgy foglalkoznak a gazdasági, mint a környezetvédelmi kérdésekkel. A szakvásár tudományos kampusza a kutatás és a gazdaság közötti párbeszéd színtere. A kiállítók és a szakmai látogatók itt tájékozódhatnak egyetlen helyre összpontosítva a műanyag- és gumiipar tudományos munkájáról és eredményeiről, és itt cserélhetnek tapasztalatokat a vállalatok a felsőoktatással.

Aki a bioműanyagokban rejlő lehetőségekről szeretne tájékozódni, az bőségesen megteheti ezt a K 2019 szakvásáron számos kiállítói standján. Ezen kívül a bioplastics Magazine a Messe Düsseldorf vásártársasággal együttműködve négy rendezvényt kínál a szakembereknek, ahol szakértők előadásaiból és a velük folytatott vitákból tájékozódhatnak a bioműanyagok sajátosságairól és előnyeiről, valamint lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére is. A Bioplastics Business Breakfast reggeliknél a bioműanyagok – mind a biológiai alapú, mind pedig a biológiai úton lebomló - jövőbeni szerepét és piaci lehetőségeit állítják az előtérbe. A jövőbeni lehetőségek ugyanolyan kiemelt szerepet kapnak, mint a bioműanyagok használatához kapcsolódó lehetséges aggályok.

 

 

A K 2019 szakvásár egyik a gumiiparhoz kapcsolódó fénypontja lesz ismét a Rubberstreet. Ez egy ablak a gumifélék és az elasztomerek világára, amelyet az 1983-as K szakvásáron vezettek be, hogy nagyobb figyelmet tereljenek a gumiiparra és egyben kiemeljék innovatív teljesítő képességét is. A gumi utcája a 6-os vásárcsarnokban található. További segédlet a szakembereknek a Rubber & TPE Pocket Guide is, amely vezérfonalként segít az érdeklődésnek megfelelő, gumival és elasztomerekkel, akár TPE-vel is foglalkozó kiállítók felkutatásában. Az útmutató az alapanyag-beszállítóktól és gépgyártóktól a feldolgozó üzemekig bezárólag lefedi a teljes értékláncot.

A látogatók szerint

A K szakvásár kihagyhatatlan seregszemle az iparágban, és ez nem csupán a kiállítók számában és a kínálat színvonalában érhető tetten, hanem látványosan tükröződik a látogatók számában és a kivétel nélkül kimagaslónak ítélt szakmai színvonalában is: 2016 októberében 232.053 szakember érkezett 161 országból Düsseldorfba. A látogatók 71 százaléka Németországon kívülről érkezett a K-ra. A legtöbb külföldi látogató Hollandiából, Indiából, Török- és Franciaországból, Belgiumból, az Egyesült Államokból, Kínából, Spanyol- és Lengyelországból érkezett.

A szakértők vásárlátogatás utáni értékelése egyértelműnek bizonyult: 97 százalékban dicsérték a műszaki fejlesztési eredmények és a jövőt idéző megoldások széles skáláját. Mindenekelőtt az innovatív termékek és szolgáltatások sokaságát, valamint a piacvezetők kivétel nélküli megjelenését ítélték kiemelkedőnek a látogatók. És ez az értékelés nem csupán a műanyag- és gumitermékek gyártóira igaz, hiszen az ipari végfelhasználók is rendszeres látogatói a K szakvásárnak, hogy ötleteket merítsenek saját iparáguknak és saját termékeikhez.

 

További információk:
 
Magyarországi Képviselet
BD-EXPO Kft.
Máté Szilvia
1021 Budapest
Hűvösvölgyi út 4.
e-mail: office@bdexpo.hu
www.bdexpo.hu
 

 

A járvány idején is segítenek a térinformatikai alapú megoldások
A járványügyi veszélyhelyzetben a közműszolgáltatások ellátási biztonsága kiemelten fontos az állami és közigazgatási szektor számára egyaránt. Az is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben rendkívüli módon megnő a digitalizáció jelentősége!
Biztonságos és stabil az oxigénellátás
Az ipari és egészségügyi gázok szakértőjeként a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal közel 20 felhasználási területen.
Office helyett Microsoft 365
Április 21-től a Microsoft 365 néven válik elérhetővé az új O365. A névváltást elsősorban az indokolja, hogy az eddigi irodai alkalmazások – a mesterséges intelligencia erőteljes használatának köszönhetően – munkahelyi és életvezetési tanácsadókká lépnek elő.
Az email a kiberbiztonság legsebezhetőbb pontja
Továbbra is az emaileken keresztül érkezhet a legtöbb kibertámadás az informatikai rendszerek ellen - derül ki a Cisco legfrissebb globális kiberbiztonsági kutatásából.
3D nyomtatott eszközökkel veszik fel a harcot a vírussal szemben
Arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélküli ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek a 3D eszközöket gyártó CraftUnique.