Az intelligens ipar megteremtése
A mobilitás mellett a digitalizálás egyre fontosabbá válik az iparban, az internethez csatlakoztatott eszközök száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt néhány évben az SKF az „Intelligens ipar megteremtése” stratégia keretében elindította ipar 4.0 programját.
 
Az internethez kapcsolódás a leggyorsabb ütemben a gyártás területén következik majd be, amely várhatóan az ipar 4.0 teljes értékének csaknem egyharmadát teszi ki. Az SKF azért vállalkozott az intelligens ipar megteremtésére, hogy kihasználja ezeket a lehetőségeket. A vállalat intelligens ipar létrehozására irányuló koncepciója hozzáadott értéket képvisel, amelyet a vevők a jobb működési és szolgáltatási teljesítményen keresztül tapasztalhatnak meg. „Az ipar intelligenssé formálásával az SKF kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyeket a digitalizálás és a mobilitás teremt meg az ipar számára” – magyarázta Christian Gill, az SKF digitálistechnológia-üzletágának igazgatója.
 
„Ez a program a digitális fejlesztésről szól, amely tulajdonképpen az eszközök internethez történő csatlakoztatása a felhőalapú számítógépekkel és a hatékony analitikával ötvözve, és végső soron az ismeretek szélesebb körben történő alkalmazásához vezet. Ez elősegíti majd az SKF erős technikai háttérének felépítését az új üzletek létrehozásához, ugyanakkor a költséghatékonyság megvalósítását is mind a gyártásban, az alkalmazástechnikai mérnöki munkában és a termékfejlesztésben, mind pedig az ezen tevékenységekhez szorosan kapcsolódó keresztfunkcionális műveletekben. Az intelligens ipar megteremtésére irányuló stratégia bevezetése – beleértve az okoseszközök használatát és a stratégia iránt elkötelezett csapatok megalakítását – lépésről lépésre egy teljesen új üzleti koncepciót eredményez majd az SKF számára – új munkamódszert, amely nagy hatással lesz az üzleti kapcsolatokra is” – nyilatkozta Christian Gill.
 
 
 
A mobilitás- és felhőalapú megoldások egyesítik az SKF által kifejlesztett ipari alkalmazásokat számos mobil platformmal és szenzortechnológiával, felhasználóbarát és rugalmas megoldásokat kínálva a karbantartási és a megbízhatósági alkalmazásokhoz
 
 
“Az SKF célja az, hogy valamennyi digitális alkalmazást egy fedél alatt egyesítse oly módon, hogy a működésük összehangolása lehetővé tegye az eszközhatékonyság növelését. Az intelligens ipar koncepciót az SKF a saját működési folyamataiban naponta teszteli. A házon belüli felhasználásból szerzett tapasztalat széles körű ismereteket biztosít ahhoz, hogy a későbbiekben a vevők számára további fejlesztéseket és innovatív megoldásokat kínálhassunk. Az intelligens ipar izgalmas lehetőségeket teremt az SKF és vevői számára, legyen szó akár az SKF hagyományos üzletmenetéről, akár az új üzletekről vagy az eszközkihasználtság hatékonyságának fokozásáról” – mondta Christofer Gill.
 
A digitalizációból fakadó új üzleti módszerek alkalmazása
 
Az SKF az intelligens ipar megteremtésében szívesen vállalja az előfutár szerepét. Ez azzal kezdődik, hogy az új üzleti módszereket az SKF a saját működésében alkalmazza. A csoportban széles körben – az értékesítéstől kezdve egészen a gyártásig – alkalmazzák az okoseszközöket, biztosítva ezzel az SKF-alkalmazottak számára a mobilitásból fakadó előnyök kihasználását. Ilyen előny például az, amikor a gyártósor kezelői ellenőrzik a paramétereket – pl. a gépsor sebességét –, és az alkarjukra szíjazott mobil eszközön azonnal látják a riasztásokat, és rögtön megtehetik a szükséges intézkedéseket. Amint azt már említettük, az SKF azért dolgozik az intelligens ipar megteremtésén, hogy kihasználhassa azokat a lehetőségeket, amelyeket a digitalizálás és a mobilitás hoz létre a hagyományos iparágakban. Nézzük, hogyan:
 
Csatlakozás – Annak érdekében, hogy megértsük a gépek vagy eszközök működését, adatokat kell gyűjteni. Ehhez azonban az érzékelőket, az eszközöket, a gépeket és az egyéb berendezéseket egy központi gyűjtőponthoz, az SKF egységes felhőalapú globális gyűjtőállomásához, az úgynevezett SKF One Global Cloud Collect-hez kell csatlakoztatni.
 
Adatgyűjtés – Az SKF egységes felhőalapú globális gyűjtőállomása az összekapcsolt eszközökről folyamatosan érkező adatok tárolására szolgál. A nagyobb teljesítmény, valamint az adattárolás és -feldolgozás alacsonyabb költségei lehetővé teszik az egyszerű és biztonságos hozzáférést és az intelligens adatátvitelt biztosító infrastruktúra létrehozását.
 
Összehasonlítás – Az adott adatok közötti összefüggések vizsgálatával és korszerű módszerekkel történő kielemzésével az SKF mélyebb ismereteket szerezhet az alkatrészek, a berendezés vagy a rendszer állapotáról és viselkedéséről. Az elemzés az SKF szakértelmével ötvözve könnyen feldolgozható információkat biztosít az egyszerű és gyors döntéshozatalhoz.
 
Együttműködés – A csatlakozás, az adatgyűjtés és az összehasonlítás új utakat nyit az együttműködéshez az ember-ember, ember-gép és gép-gép viszonylatban is, amely utóbbi akár azt is jelentheti, hogy a gépek képesek lesznek önállóan felügyelni, önállóan elemezni és önállóan optimalizálni a működési feltételeket és a termelést. Ez nagyobb hatékonysághoz és termelékenységhez vezet majd.
 
A MOST a gépek és az emberek összekapcsolásával támogatja a gépkezelőket
 
A MOST egy támogatóeszköz, amelyet az SKF fejlesztett ki a gépkezelők számára. A MOST a mobilitás, a digitalizáció és a korszerű elemzés elveit alkalmazza az SKF gyáraiban. Bizonyos műveleteknél az alkalmazottak az alkarjukra szíjazott okoseszközön tudják kezelni a részben virtuális gyártási folyamatot. A gyár dolgozói minden műszak elején egy biztonsági azonosítóval bejelentkeznek a MOST alkalmazásba, ahol megjelenik a gyárat ábrázoló egyszerű felhasználói felület. A gépeket egy sor ábra jelzi, és a gépkezelő minden egyes csapágytermék útját nyomon tudja követni egészen a gyártósor végéig.
 
A gépek állapotát színek jelzik. A problémákra hangjelzéses riasztás figyelmeztet. Az alkalmazottak a biztonságos chaten keresztül helyszíntől függetlenül megoszthatják az információkat, és azonnal lépéseket tehetnek a felmerülő problémák megoldása érdekében. Az összetett gép- és rendszeradatok a könnyen használható felhasználói felületen egyszerűsített formában jelennek meg. Az alkalmazottak időt takarítanak meg, mivel az adatok összegyűjtéséért többé nem kell járkálniuk a különböző gépek és munkaállomások között. A gyár gépeinek heti karbantartását is a MOST alkalmazással végzik.
 
Az Enlight egyesíti a karbantartásra és megbízhatóságra kifejlesztett ipari applikációkat
 
Ez a mobilitás- és felhőalapú megoldás egy sor mobil platformmal és szenzortechnológiával egyesíti az SKF által kifejlesztett ipari applikációkat, felhasználóbarát és rugalmas megoldásokat kínálva a karbantartási és megbízhatósági alkalmazásokhoz. Az SKF Enlight lehetővé teszi a felhasználók számára a berendezések állapotadatainak helyszínen történő összegyűjtését és mérését, valamint a feliratkozáshoz kötött SKF tudásszolgáltatásokhoz való azonnali csatlakozást diagnosztikai segítségnyújtásért és javaslatokért – bármikor, amikor csak szükséges. Az SKF Enlight egyszerűen használható, olyan, mint egy tipikus alkalmazás egy okostelefonon. Egy gombnyomással közvetlen hozzáférést biztosít a vevők számára a használat szerinti díjfizetésű SKF műszaki szakértelem speciális szolgáltatásaihoz. A szükséges programok elindításához elegendő, ha a vevő bejelentkezik; semmilyen tőkebefektetésre nincs szükség.
 
 
 
A gyártósornál dolgozó kezelők ellenőrzik a paramétereket – például a gépsor sebességét –, és azonnal látják a mobil eszközön megjelenő riasztásokat, valamint rögtön megtehetik a szükséges intézkedéseket
 
 
A kis és közepes méretű gyártósorok esetén ez a fajta intelligens megoldás elég költségmegtakarítást jelenthet a vevő számára ahhoz, hogy versenyképes maradjon, anélkül, hogy egyéb átcsoportosításokat kellene végeznie a működési költségek csökkentése érdekében. A szolgáltatás magába foglalja az ipari felhasználásra optimalizált okostelefonokat és táblagépeket, az érzékelőket és az adatok felhőalapú tárolását. Az érzékelőkről vett információ könnyen érthető grafikaként jelenik meg a képernyőn, amely a berendezés paramétereiről valós idejű állapotjelentést biztosít. A funkcionalitás alkalmazásspecifikus formában bővíthető.
 
7/24 hozzáférés az üzemeltetési és karbantartási információkhoz
 
A felhőalapú technológia összekapcsolja és egységesíti az SKF Távdiagnosztikai szolgáltatásokat, és 7/24 hozzáférést biztosít az üzemeltetési és karbantartási információkhoz. Ezt a költséghatékony szolgáltatást már félmillió berendezésnél alkalmazzák világszerte. A programban részt vevő, internetkapcsolattal rendelkező vállalatok hozzáférhetnek a működési adatokhoz, és elemezhetik a berendezéseik állapotát.
 
Az üzemi vagy vállalati szintű adatok bárhol megoszthatók. Az SKF egységes felhőalapú globális gyűjtőállomás azt is biztosítja a vevők számára, hogy gyorsan és a meglévő informatikai rendszerek megzavarása nélkül hozzáférjenek az állapotfelügyeleti szoftverhez. Az SKF egységes felhőalapú globális gyűjtőállomás védi az adatok integritását a kulcsfontosságú területeken, többek között az adatbiztonság, az adatokhoz való hozzáférés, az adatátvitel, az adattárolás és az adatmentés területén.
 
A koncepcióban rejlő hatalmas lehetőségek
 
A felhőalapú számítógépekre és a nagy mennyiségű adat kezelésére épülő korszerű analitikai módszerek kiváló lehetőséget biztosítanak az ipar számára az intelligens gyárak megteremtéséhez, amely nagyobb termelékenységet, hatékonyságot és versenyképességet eredményez. Az intelligens ipar intelligens megoldásokkal teremthető meg, amelyek az adatokat intelligens információkká dolgozzák fel a csatlakozás, az adatgyűjtés, a mélyebb szakértelem és az együttműködés révén.
 
A csatlakoztatott alkatrészek és rendszerek egyre növekvő száma miatt egyre nagyobb mennyiségű adat keletkezik. Az adathalmazok legmagasabb szintű kihasználtságához szükség van egy tervre. A valós idejű elemzések biztosítják a vevők számára a döntéshozatalhoz szükséges információkat, miközben továbbra is lehetőségük van a mérlegelésre, az erőforrások megtakarítására és a gépleállások számának minimálisra csökkentésére.
Ultra széles bemeneti feszültségtartományú izolált DC/DC konverterek
A Mornsun tovább bővítette a széles bemeneti feszültségű R3 DC / DC átalakítók termékcsaládját, és 100W-os változat mellé megjelent 75W, 150W és 200W-os, ezzel a URF48_QB-R3 sorozattá bővült.
Mesterséges intelligencia dönt a munkaerő kiválasztásáról?
Vajon tudna egy robot jogi állásfoglalást adni, könyvelést készíteni, esetleg pénzügyi tanácsadást nyújtani? Néhány év múlva valószínűleg igen, és minden bizonnyal hatékonyabban, mint egy ember.
Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.
Kína lesz a világ legnagyobb 5G mobil technológiai piaca
A dolgok internetéhez (IoT) szolgáltatási szerződéssel csatlakoztatott berendezések száma 2025-ra 1,9 milliárdra emelkedik a 2018-as 672 millióról.
CFD szimulációk az optimalizáció szolgálatában
CFD – Sokak számára ismerős akronim, melynek elsősorban kétféle feloldása van; Contract for Difference, mely a pénzügyi kereskedéssel kapcsolatos fogalom, és a Computational Fluid Dynamics, vagyis a numerikus áramlástan. Számunkra most ez utóbbi a releváns.