Automatizálási megoldások az IoT és az ipar 4.0 számára
A Beckhoff Technology Day konferencia a nagy sikerre való tekintettel immár harmadik alkalommal került megrendezésre szeptember 28-án a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban.

 

Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy az eseményen részt vevők értesüljenek az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, betekintést nyerjenek a Beckhoff legújabb technológiai és termékújdonságaiba, valamint az ezekkel megvalósult megoldásokba. Az ipar 4.0 alapelve az automatizálás és az információtechnológia konvergenciája, ezért egy nagyon érdekes és aktuális téma, az IoT más szemszögből is terítékre került a Microsoft Magyarország képviselőjének előadásán.

A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben áttekintette a céggel kapcsolatos friss üzleti híreket, és beszámolt az aktuális fejlesztési tendenciákról. A Beckhoff új fejlesztései közül kiemelte például a világ – minden bizonnyal – legkisebb ipari számítógépét, a mindössze 82 × 82 × 40 milliméter méretű, C6015 típusú ipari PC-t. Az eszköz 1, 2 vagy 4 magos processzorral rendelkezik, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Fajlagos teljesítőképességét tekintve még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelt CX2000-es sorozat.

Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő merőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások területén. Említésre került az XTS lineáris szállítórendszer legújabb, az élelmiszer- és gyógyszeripar számára rozsdamentes acélból készült, higiénikus változata is. Az IP 69K védettségű, kompakt, rendkívül rugalmas és optimálisan tisztítható XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni. Az újdonságok között szó esett a kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz fejlesztett termékekről is. A robbanásbiztos ipari területeken alkalmazható új vezérlőpanelek, moduláris felépítésű ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX-sorozatú vezérlőpanelek kivételesen nagy teljesítőképességűek. Ezek a jellemzők teszik ideálissá a folyamatirányítási alkalmazások számára.

 

 

Cserpák Mihály előadásában bemutatta a TwinCAT HMI-t, melynek segítségével a kor követelményeinek megfelelő megjelenítő- és kezelőfelületet lehet létrehozni és futtatni. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver újdonságai között említésre került a TwinCAT Security Management is, melynek segítségével a TwinCAT-projekt védelme valósítható meg. Az előadás utolsó harmadában a TwinCAT 3 fejlesztőkörnyezet legújabb verziójának újdonságairól is szó esett, valamint egy jelentős fejlesztés gyakorlati példáját is megismerhették a résztvevők.

Kiss Balázs, a Microsoft Magyarország Kft. felhős megoldások termékmenedzsere előadásában azt tűzte ki célul, hogy megmutatja, miképp tudják a modern adatelemzési eszközök és technológiák egy gyártó cég folyamatait támogatni. A bemutatott megoldások kompatibilisek a Beckhoff-megoldásokkal, a Microsoft felhőjéből szolgáltatásként érhetőek el használatarányos díjfizetés mellett. Így nincs szükség nagy informatikai beruházásokra, az érdeklődők minimális kockázat mellett gyorsan tapasztalatot tudnak szerezni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban.

Felhasználói megoldások

Mikli Áron előadásában a 2017-es év I/O újdonságaival foglalkozott: az ELX-terminálok, melyekbe leválasztás nélkül zóna 0-s érzékelőket lehet vezetékezni; az IoT-buszcsatoló, amivel külön vezérlés nélkül juttathatunk digitális vagy analóg adatokat a felhőbe, majd bővebb betekinthetést adott a TwinSAFE-újdonságokba, és gyakorlati példán keresztül láthatták a résztvevők egy egyszerű VészStop-kör leprogramozását. Az előadás kitért az analóg méréstechnikára és az új ELM-mérőmodulokra is.

Szőllősi Balázs, a Hansa Automatiqa Kft. üzletfejlesztési menedzsere előadásában a Bourns Hungary Kft. részére fejlesztett autóipari gyártósorát mutatta be. A palettás pályarendszerrel összekötött 24 állomás teljesen automatizáltan szereli össze a terméket, amely a végtermék-minősítő állomás előtt számos egyéb ellenőrzési, visszamérési pontot is tartalmaz. A vezérlés TwinCAT 3 alapokon nyugszik, amely igen nagy fokú rugalmasságot mutatott, amikor a más gyártók által létrehozott szoftvereket vagy hardvereket kellett a rendszerbe integrálni.

Kiss Ákos, a KISSCO Mérnöki Iroda Kft. képviseletében a KISSCO-APS library TwinCAT 3-ra épülő programcsomagját mutatta be. A library főleg a TargetVisu lehetőségeit használja ki, felhasználási lehetőségeit egy összetett szerelőautomatán keresztül mutatta be az előadó – a teljesség igénye nélkül.

Jamriska Péter előadásának fő témáját az AX5000 szervohajtás szoftveres optimalizálása adta, köszönhetően a legújabb 2.10-es Firmware-nek, amely számos új funkcióval bővíti ki az eszköz alkalmazhatóságát. Egy élő példán keresztül nyerhettek betekintést a résztvevők a szervotengelyek komplett hajtásláncának a tervezésére és méretezésére szolgáló TwinCAT 3 Motion Designer szoftver használatába. Zárásként az XTS-sel kapcsolatos újdonságok hangzottak el.

A világszerte több mint 40 országban jelen levő, méréstechnológiában és folyamatszabályozásban úttörő szerepet betöltő Renishaw Plc képviseletében Zelena Zsombor a cég útmérő rendszereiről tartott előadást. Prezentációjában az enkóderek széles körű alkalmazhatóságát, illetve személyre szabhatóságát mutatta be három esettanulmányon keresztül, melyek közös pontja a Beckhoff-vezérlés. Előadásában kitért a gyűrűs jeladók pontatlan telepítéséből fakadó mérési hibákra, illetve ezen hibák kompenzációjára, elkerülésére.

Az előadás-sorozatot Perecz Tamás prezentációja zárta a PC-alapú automatizálás lelkét képező ipari PC és beágyazott PC felépítéséről, alkotóelemeikről és működésükről. A PC-k életciklusmodelljének ismertetésén túl olyan szoftver- és hardvereszközök is bemutatásra kerültek, melyek megkönnyítik a készülékek kiválasztását, karbantartását és diagnosztikáját.

Az izgalmas előadásokat a kiállítótér is hangsúlyozta, ahol érdekes bemutatóalkalmazásokat szemlélhetnek meg a résztvevők. A rendezvény alkalmat kínált a Beckhoff magyarországi csapatával való személyes találkozásra, valamint a többi résztvevővel való tapasztalatcserére is.

Az ipari digitalizáció trendjeiről
Az MTA SZTAKI október 10-én első alkalommal rendezte meg INDIGO elnevezésű ipari digitalizációs szakmai napját. A rendezvényen közel kétszázan - vállalati, termelési és logisztikai vezetők - kaptak betekintést az ipar 4.0 legfontosabb trendjeibe.
Matematikai eljárások az iparnak
Ipari matematikai tudományos projektet valósít meg csaknem 1,4 milliárd forint költséggel 2020-ig a győri Széchenyi István Egyetem mint konzorciumvezető a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen.
Iparági partnerség az egyedi igények szolgálatában
A kiskőrösi Eckerle Industrie célgép gyártó egység és az egri Aventics Hungary pneumatika üzem sikeres kooperációja számos közös részvételű szakmai rendezvényben, fejlesztésben, egyetemi projektekben, valamint egy évtizednyi eredményes munkában mutatkozik meg.
GNSS vevő egységek az Endrich kínálatában
A globális helymeghatározás egyre megszokottabbá válik a mindennapjainkban a közlekedés területén, az autók gyári GPS vevőkkel rendelhetők, az elektronikai boltok kínálatában pedig számtalan konfigurációban elérhetők ezek az eszközök különféle feladatokra.
Menjek vagy maradjak?
A magyar munkavállalók csaknem 60 százaléka gondolkodik azon, hogy munkahelyet vált a CX-Ray HR technológiai cég felmérése szerint.