Additív gyártási megoldások az NX-ben
A technológia fejlődésével már nemcsak a prototípusgyártásnál beszélhetünk 3D nyomtatásról, hanem a mindennapi kis- és középsorozatos munkadarabok esetében is megtérülő megoldást jelenthet az additív megmunkálás.

 

A graphIT Kft. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyártáshoz kapcsolódó új technológiák bevezetésére, támogatására, elvégre a kor kihívásai között az egyik legfontosabb, hogy a cégek lépést tartsanak a trendekkel, legyen szó akár az Ipar 4.0-ról, vagy az ipari digitalizációról. A Siemens PLM szoftvergyártót több mint 20 éve képviseli a graphIT Kft. Magyarországon, és olyan egyedi szolgáltatásokat biztosít ügyfeleinek, amelyekkel hatékonyabban tudják használni a legmodernebb technológiákat. Ezek közé tartoznak az additív gyártási technológiák is.

Az additív gyártás elterjedése

Az anyag hozzáadásos gyártás sztereolitográfiás gépekkel már az 1990-es évek végén útjára indult, hogy aztán egyre nagyobb teret hódítson. Azóta viszont rengeteget fejlődött a technológia, és napjainkban a 3D nyomtatás – többek között a 3D fémnyomtatás – egyre jobban előtérbe kerül.

A technológia fejlődésével már nemcsak a prototípusgyártásnál beszélhetünk 3D nyomtatásról, hanem a mindennapi kis- és középsorozatos munkadarabok esetében is megtérülő megoldást jelenthet az additív megmunkálás. Fontos, hogy az új technológiához új gondolkodásmód is szükséges. A 3D nyomtatás lehetőséget nyújt olyan munkadarabok előállítására, amilyenre előtte nem volt lehetőség.

 

 

Nem kell csak a hagyományos megmunkálás (fúrás, marás, esztergálás, stb.) korlátai miatt egy alkatrészt több felfogásban, több alkatrészre bontva megmunkálni, hanem lehetőség van akár különböző anyagok felhasználásával, egy lépésben kinyomtatni a hagyományos technológiával nem, vagy nem gazdaságosan gyártható munkadarabokat.

Egyre nagyobb szerepet kap a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás piaci mérete majdnem megháromszorozódott 2018-ra az öt évvel korábbihoz képest. A fejlődés mértékét nézve ez a trend a jövőben is folytatódik, és a 3D nyomtatás még nagyobb szerepet kap a gyártásban. Az NX tervezőrendszer legújabb verziójában számos eszköz támogatja a 3D nyomtatás több területét is. Legyen szó műanyagról vagy fémről, nyomtassunk FDM (Fused Deposition Modeling), PBF (Power Bed Fusion), vagy MJF (Multi Jet Fusion) technológiával, az NX-ben mind a nyomtatás előkészítéséhez, mind a nyomtatás folyamatának ellenőrzéséhez található megoldás. A graphIT Kft. átfogó szakmai tapasztalattal rendelkezik az NX tervezőrendszer és addicionális moduljainak területén, és ennek köszönhetően széleskörű szaktudást tud biztosítani a tervezés, a megmunkálás és a szimuláció terén is.

Az NX Additív megmunkálást támogató moduljának segítségével megkönnyíthető a nyomtatás előkészítése. A megfelelő alátámasztások létrehozása és meghatározása az egyik legfontosabb lépés a nyomtatás előkészítési folyamatában. Az NX felkészültségének és egyszerűségének köszönhetően számos paraméterrel támogatja a folyamatot, akár az automatikus, akár a manuális támasztéklétrehozást választjuk. Lehetőség van továbbá külön állítani a támasztékszerkezet geometriáját, porózusságát, de külön figyelmet fordíthatunk a munkadarabhoz, a munkaasztalhoz csatlakozó támasztékrész geometriájára és beállítására, ezzel csökkentve a szükséges utómunkálatokat a támaszték eltávolításakor. Az NX segítséget nyújt, hogy a munkadarab megfelelő orientációban legyen nyomtatva.

Csökken a munkadarabokra jutó nyomtatási idő

Legyen szó kis és közepes sorozatgyártásról vagy prototípus gyártásról, egyre nagyobb igényként jelenik meg, hogy egy nyomtatási ciklus alatt több munkadarabot nyomtassunk. Az NX a munkatérben a munkadarabok elosztását is több paraméter figyelembevételével tudja optimalizálni. A munkatérben az NX kiosztást segítő eszközének segítségével növelve a munkadarabok sűrűségét csökkenthetjük a munkadarabokra jutó nyomtatási időt.

Jelenleg az NX széles körben kínál megoldást különböző típusú nyomtatókhoz. Megoldást nyújt arra, hogy egy platformon kezeljünk és küldjünk ki munkákat a különböző nyomtatóinkhoz (Stratassys, TRUMPF, HP, EOS, stb.), akár különböző anyagokat felhasználva, legyen szó műanyagról vagy fémről. Az NX-be épített posztprocesszorok segítségével elvégezhető a nyomtatási technológiák finomhangolása (terítési sebesség, lézer teljesítményének beállítása, stb.), valamint lehetőség nyílik a lézer útjának rétegről rétegre történő ellenőrzésére is.

 

 

Az NX Simcenter3D-nek köszönhetően már a nyomtatás előtt lehet ellenőrizni az elkészülendő munkadarab szilárdságát is. Az ellenőrzés során fény derül a munkadarab nyomtatásból adódó hibáira, amit a munkadarab geometriáján változtatva, vagy a támasztékok megfelelő átalakításával javítani lehet. A mechanikai ellenőrzés során előre számolhatunk lehajlással, beszívódással, illetve egyéb geometriai deformációkkal. A termodinamikai ellenőrzés során információt kaphatunk a munkadarabban kialakuló feszültségekről.

A nyomtatási folyamat Simcenter3D-ben való ellenőrzése segítségével még a nyomtatás előtt észlelhetők és javíthatók a hibák, ezzel rengeteg időt és selejtes munkadarab spórolható meg. Az NX tervezőrendszert a Siemens egyetlen magyarországi NX CAD/CAM Smart Expert partnereként a graphIT Kft. forgalmazza, amelynek mérnöki csapata több éves szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket, legyen az speciális NX tanfolyam, testreszabás vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás.

A graphIT Kft. 3D nyomtatás előkészítése és a folyamat ellenőrzése az NX-ben címmel webinárt tart a témával kapcsolatban augusztus 14-én (szerdán) 10 órától. Szó lesz az additív gyártásnál használatos legfontosabb technológiákról, folyamatokról, legyen az topológiai optimalizálás, egyedi hálózás a megfelelő geometria kialakításához, támasztékok létrehozása, a munkadarabok kiosztása a nyomtatási projekt optimális kialakításához, valamint az elkészülendő munkadarab mechanikai ellenőrzése. A webináron ingyenesen lehet részt venni, de előzetes regisztráció szükséges hozzá, amelyet ezen a linken lehet megtenni: http://graphit.hu/nx/webinarok/nx-additiv-webinar/.

Túl magas volt az ólomtartalom
A Continental éveken keresztül a megengedettnél magasabb ólomtartalmú alkatrészekkel értékesítette egyes elektronikai készülékeit. A szabálytalanságra a cég maga derített fényt és június elején önként jelentette az illetékes hatóságnál.
Digitalizáció igény szerint
A hazai cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak - mondta Alcsuti Bálint a Komax Thonauer Kft. értékesítési vezetője.
Hatszáz millió forinttal gyújtotta be tíz startup rakétáit az OXO Labs
Gyárak termelési adatai alapján hatékonyságot javító mobil alkalmazás, hatvan nap alatt felépíthető rezsimentes otthon, készpénzmentes fizetési megoldás, új generációs munkahelyi kommunikációs alkalmazás, e-sport tréner.
HyperWorks 2019 - már elérhető a legfrissebb verzió
Az Altair a HyperWorks 2019 verziójában egyesíti a tervezői, a mérnöki és a gyártással foglalkozó csapatok munkáját, ezáltal felgyorsítva a fejlesztési ciklusokat.
Átszervezésre készül a Thyssenkrupp is
Romló eredménye tükrében tevékenysége átszervezésére és elbocsátásokra készül a német Thyssenkrupp acél- és gépipari konszern.