A Siemens sikeres nagyjavítást végzett a Dunamenti Erőműben
A vezérlőrendszer modernizálása a legújabb SPPA-T3000 verzió alkalmazásával; a modernizálás komplett magyar műszaki projektcsapattal, duális képzésben részt vevő mérnökhallgatók bevonásával valósult meg.

 

794 megawattos teljesítményével a százhalombattai Dunamenti Erőmű – amelynek tulajdonosa a Siemens egyik ügyfele, a MET Asset Management AG – Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve, és a megbízható áramszolgáltatás egyik alappillére az országban. A tulajdonossal együttműködve a Siemens egy felújítási projekt keretében az erőmű SGT5-2000E gázturbinájában teljes rotorcserét hajtott végre, és új, modern SPPA-T3000 vezérlőrendszert helyezett üzembe. A Dunamenti Erőmű SGT5-2000E rotorjának cseréje nyomán az erőmű teljesítménye 148 MW-ról 155 MW-ra nőtt, az egység hatásfoka pedig 0,8 százalékkal emelkedett.

A turbina a felújítás előtt 120 000 üzemórát futott, az új rotorral pedig készen áll további 41 000 órányi üzemelésre a következő tervezett karbantartási leállás előtt. Az új SGT5-2000E gázturbina közismert megbízható teljesítményéről, amely a kérdéses felújítás szempontjából tökéletes, gazdasági szempontból is optimális választásnak bizonyult. A teljes rotorcsere után a turbinát csak rövid időszakokra kell majd leállítani, mert várhatóan sokkal ritkábban lesz szükség a rendszer javítására, és az esetlegesen előforduló hibák kevésbé lesznek súlyosak.

 

 

Az új rotor a Dunamenti Erőműben a Siemens legmodernebb technológiáját képviseli, melyet optimális kialakítás és hatékonyság jellemez. A projekt a személyre szabott finanszírozási megoldás miatt is érdekes, amely révén az erőmű rugalmasan reagálhat a jövőbeli piaci követelményekre. A rotorcserével párhuzamosan a teljes műszerezést és a vezérlőrendszert is modernizálták. A műszaki és telepítési feladatokat a Siemens Zrt. tapasztalt magyar mérnökökből álló csapata végezte, akiket duális képzésben résztvevő mérnökhallgatók segítettek a munkában, ezzel a gyakorlati tapasztalattal egészítve ki tanulmányaikat. A telepített hardver tesztje is a Siemens Zrt. központjában történt, a gyors reakcióidő és a vevővel folytatott szoros együttműködés biztosítása érdekében.

Az erőmű immár a Siemens csúcstechnológiát képviselő SPPA-T3000 R8.2 vezérlőrendszerét használja. A Dunamenti Erőmű gázturbinája világszinten is az első, amelynek felújításához ET200 SPHA hardvert építettek be: ez a rendszer megnövelt redundancia mellett jelentősen nagyobb jelsűrűséget biztosít és az érzékelők fokozott ellenőrzését is lehetővé teszi, ráadásul gyorsabb i/o csoportokat ad a legjobb jel/ár érték mellett. Az innovatív vezérlőrendszer szilárd alapokat nyújt a magas szintű kiberbiztonsághoz, a rendszerbe integrált teljes redundanciához, a kompakt kialakításhoz és az egyszerű kezelhetőséghez. A javítások és frissítések telepítése egyszerűen, online rendszeren keresztül is megoldható anélkül, hogy ez az üzemeltetésben vagy az ellenőrzési műveletekben zavart okozna.

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.