A növekedés hajtóereje
A digitalizációs lehetőségek tárháza folyamatosan bővül, így a vállalatok számára maga a digitalizáció fogalma is mást jelent ma, mint két évvel ezelőtt - derül ki a napokban megjelent, a GKI Digital által végzett kutatásból.

 

A Siemens megbízásából készült reprezentatív felmérés során azt vizsgálták a kutatók, hogy hol tartanak a hazai közép- és nagyvállalatok a digitalizációs érettségben, elemzésükben most először a kisvállalati szektor teljesítményét is vizsgálták. A folyamat alakulását jól szemlélteti, hogy maga a digitalizáció fogalma is mást jelent ma, mint a megelőző években. Sok esetben a korábban még digitalizációként értelmezett fejlesztéseket ma már szinte alapvető adottságként kezelik, és a digitalizációt csak komolyabb, összetettebb esetekben tartják helytálló kifejezésnek. A fogalom szektoronként és vállalatméretenként is eltérő jelentéssel bír: míg a kisvállalatoknál sokszor az egyszerűbb, kisebb beruházások is digitalizációs fejlesztésnek számítanak, a nagyvállalatok inkább komplex, nagyléptékű beruházásokban gondolkodnak.

Digitalizáció - erős közepes

Bár a Digitalizációs Index látszólag nem mozdult el a 2016-os 3,5-es szintről, ez az érték ma már teljesen mást takar, mint két évvel ezelőtt: a kisvállalati szektor indexe 3,2 lett, a középvállalatoké 3,5, míg a nagyvállalati index 3,7-re emelkedett. Változott ugyanakkor a vállalatok körében a digitalizáció megítélése is.

– Korábban a vállalatok számára a digitalizáció elsősorban az analóg folyamataik kiváltását és elektronikus rendszereik bővítését jelentette. A digitális folyamatok bevezetésétől emellett azt is várták, hogy tisztább képet kapjanak működésük hatékonyságáról. Napjainkban digitalizáció alatt a megkérdezettek többnyire a szervezet meglévő szoftvereinek összekapcsolását, hálózatban való kezelését, illetve a digitális adatgyűjtést és adatelemzést értik. Egyértelmű, hogy sokkal mélyebben belelátnak a digitalizációs folyamatokba és az adatok felhasználásával törekednek a digitalizációban rejlő előnyök kiaknázására. A vállalatok 61 százaléka szerint a digitalizáció pozitívan járult hozzá hatékonyságuk növeléséhez – magyarázta Madar Norbert, a GKI Digital üzletágvezetője.

Általánosságban a vizsgált vállalatok úgy érzik, jelenleg kevesebb a hátráltató tényező, és jobbak a körülmények a digitalizációs fejlesztések megvalósításához, illetve több szektorban felkészültebbnek is érzik magukat a cégek a további fejlesztések elindítására.

Digitalizáció - a gyakorlatban is működik

Az idei kutatás eredményei megváltozott, sokkal összetettebb látásmódról tanúskodnak. Mindebben szerepet játszhat az is, hogy egyre több olyan, a napi üzleti és termelési folyamatokban bevált gyakorlattal találkozhatnak a fejlesztések iránt elkötelezett vállalatvezetők, melyek akár azonnal adaptálható megoldásaikkal segítik a digitális továbblépést. Ezekből az alkalmazásokból is ízelítőt kaphatnak az érdeklődő szakemberek szeptember 26-án a graphIT Kft. digitalFACT.2018 konferenciáján.

Mit nyerhet vagy veszíthet az ipari digitalizációban? – teszi fel a kérdést megnyitójában Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója. A választ két szekcióban nyolc előadás adja meg, valós ipari megoldásokat ismertetve. Kovács Imre és Boros Péter a Siemens digitális gyár koncepciójával, és a már Magyarországon is elérhető megoldások ismertetésével kíván inspirációt adni a résztvevőknek, majd Fehér Tamás, a graphIT kereskedelmi vezetője beszél arról, hogy miként egyesülnek egyes mérnöki területek egy közös platform alatt a digitalizációban. Az AQ Antonnál alkalmazott intelligens adatfeldolgozás folyamatát ismerteti Dr. Németh András, a cég ügyvezető igazgatója, ezt követően Kozó Gábor, az evopro fejlesztési vezetője a virtuális üzembehelyezés gyakorlati tapasztalatairól szól. A Digitális termékfejlesztés szekció programját a Siemens Ipar 4.0 laborjának látogatása zárja, Boros Péter sales specialista vezetésével.

A délutáni programban érdekesnek ígérkezik Molnár Zsolt, a graphIT vezető konzultánsának előadása, aki előadásában arra keresi a választ, hogy a digitalizáció következtében miért változik meg minden amit a gyártásról korábban gondoltunk? A Digitális gyártás szekcióban Simon László logisztikai tanácsadó Az Unilever Magyarország Kft. központi disztribúciós raktárának tervezése digitális szimuláció támogatásával a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft-nél című előadása keltheti fel az érdeklődők figyelmét, majd a BorgWarner Oroszlány Kft. munkatársa, Balogh Csaba egy autóipari példán szemlélteti a hatékony termelésütemezés fontosságát. A programot Uzonyi Tamás, az IFUA Horváth & Partners tanácsadójának előadása zárja: az ipari digitalizációs projektek tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal, ezúttal az üzleti eredményesség szempontjából. A konferenciára folyamatosan lehet regisztrálni, a részletes program ezen a felületen érhető el.

Kedvezményes kiállítói jelentkezés az AUTOMOTIVE kiállításra
2019. február 28-ig minden kiállító kedvezményesen foglalhatja le helyét az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra!
Megérkezett az új easyE4
Az Eaton bemutatja nagy sikerű „easy” vezérlőrelé-sorozatának új generációját. Sokoldalúságának köszönhetően az easyE4 ideális megoldás minden olyan szakember számára, aki a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné megoldani a vezérlési feladatokat.
Nagyobb értékteremtés integrált automatizálási megoldásokkal
Az automatizált gépek a digitális gyár kulcsfontosságú összetevői, így az ipar 4.0 koncepció szerves részét képezik. A DMG MORI automatizálási boszorkánykonyhájának egyik legújabb eredményei a második generációs Robo2Go és a palettakezelő rendszerek széles választéka. A maximum 12 paletta kezelésére képes, 250 kg teherbírású PH 150 rendszert egy DMU 65 monoBLOCK öttengelyes marógépben mutatták be, míg az új PH 400 egy DMU 85 monoBLOCK gépen debütált.
Legális puska az előírások teljesítéséhez
Könnyű elveszni a szabályok erdejében, ha egy vállalat informatikai rendszereinek több különféle szabályozásnak és belső házirendnek is eleget kell tenniük a megfelelő működéshez. A SUSE szakértői szerint egy fejlett szerverfelügyeleti platform ad igazán jól használható „térképet” az informatikai szakemberek kezébe az eligazodáshoz ebben a rengetegben.
Nem a költségkeret szab határt a vállalatok zöld működésének
A nemrég megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon többek között a világhírű természetfilmes, David Attenborough is felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és sürgette a kormányokat, valamint az üzleti élet képviselőit a gazdaság jelenlegi működésének mielőbbi megváltoztatására.