A Marsra is csahol az űrpuli
A robotalapú űrkutatás költséghatékony módszereinek kifejlesztésére hirdette meg a Google harmincmillió dollár összdíjazású Lunar XPRIZE versenyét 2007-ben, amelyre 29 csapat regisztrált 16 ország színeiben. Mára tizenhatan maradtak. Európát a német és olasz csapat mellett a magyar Puli Space képviseli. Pacher Tiborral, a Puli Space Technologies Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

Győztesként az a magánerőből finanszírozott csoport kerül majd ki közülük, amely 2017 vége előtt sikeresen Holdra száll robotjával, ott legalább ötszáz métert megtesz a felszínen, és erről nagy felbontású videót, valamint képeket küld vissza a Földre.

 Mérnökeik immár a Puli Rover 3-as, űrképes változatán dolgoznak. Hol tartanak a munkával?

– Egészen pontosan a Puli Rover 3-as iterációja paramétereiben megegyező lesz a majdani, 4-es, indításra kész változattal, de néhány apró részletében még eltér majd attól. Ezek egyike, hogy a fedélzeti számítógép a 3-as iterációban még nem kap sugárzásvédelmet. Jelenleg tárgyalunk a San Diego-i SpaceMicro vállalattal, amelynek a termékét eredetileg kinéztük, ennek ára azonban meghaladja a százezer dollárt. Egyeztetni próbálunk ezért arról, hogy távoli hozzáférést kapjunk tesztelés céljából. Ha ez nem jönne össze, akkor egy hasonló műszaki specifikációkkal bíró, ipari számítógép lehet a megoldás.

Nem a legújabb konfigurációra kell egyébként gondolni. Él az emberekben egy tévhit, hogy egy űrexpedícióhoz csak a legfejlettebb technológia lehet elég jó, de valójában a már kipróbált, a gyakorlatban bevált megoldások jutnak nagyobb szerephez. A SpaceMicro sugárzásvédett, egyetlen alaplapra szerelt számítógépe ilyen, korábban is megfordult már a Hold közelében.

 

Pacher Tibor: Teszteltük azt is, hogyan tudja a Puli segíteni az asztronauták munkáját

 

Miután a Puli Rover napeleme rögzített, felmerült, hogy a lábkerekek által felhordott port és törmeléket a NASA kísérleti fázisban levő technológiájával, elektrodinamikus úton távolítsuk el. Bár az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, és úgy tűnik, az ügynökségnek nem lesz kerete, hogy ebben az együttműködésben támogassa a technológia űrbéli tesztelését, az ügy még nincs veszve. Nyilvánosan elérhető, technológiai dokumentációkból ítélve a megoldást valószínűleg mi magunk is be tudnánk építeni a Puli Roverbe.

Foglalkoztat bennünket annak gondolata is, hogy a jellegzetes lábkerék felépítésén változtatunk, zárt hurkú végződését sarló formára nyitjuk. Bármelyik megoldás mellett is döntünk végül, a Puli Rovert úgy terveztük meg, hogy a kéthetes Hold-napot mintegy 70 százalékos napelem-lefedettség mellett is győzni fogja energiával.

 A korábbi évek marokkói és hawaii terepi tesztjeit követően 2015-ben a Puli Rover egy Mars-küldetés szimulációban vett részt, amelyet az Osztrák Űrfórum (ÖWF) szervezett a Kaunertal sziklagleccseren. Milyen tapasztalatokkal szolgált ez a megmérettetés?

– A sziklagleccser sajátossága, hogy a jég a sziklaréteg alatt, a hagyományos gleccsereknél lassabban mozog. Ahol a Mars felszíne alatt víz található, ott hasonló feltételek fogadhatják az űreszközöket. Számunkra a sziklás terep ismét kiváló alkalmat adott a Puli Rover mobilitásának tesztelésére. Első ízben próbáltuk ki a haskamerát, amellyel kiegészítettük navigációs és szervizkamera-rendszerünket.

Roppant egyszerű, de rendkívül hasznos képességről van szó, melynek birtokában látjuk a Puli lábkerekeinek pontos helyzetét, ha szorult helyzetbe kerül, ez nagyon megkönnyítheti kiszabadulását. Teszteltük emellett azt is, hogyan tudja a Puli segíteni az asztronauták munkáját, például egy nagyobb területet bejárva képi információt is küldhet a begyűjtésre érdemesnek tűnő mintákról és azok helyéről.

Bár nem terveztük, a Puli Rover egy ütés- és rázkódásteszt során is kiválóan vizsgázott. A meredek szakaszokkal tarkított terepen időnként elveszítettük a kapcsolatot az embermagasságra belőtt, vezeték nélküli kommunikációs hálózaton, és az egyik kiesés után a Puli Rovert egy 45 fokos lejtő alján, 15 méterrel lejjebb találtuk meg. A bucskázás következtében horzsolásokat szerzett, antennája is elgörbült, de gond nélkül magához tért, és folytatta a munkát. Korlátozott pénzügyi lehetőségeink miatt nem vállalkozhatunk hasonló, mechanikai tesztekre, úgyhogy a baleset hasznos tapasztalattal gazdagított bennünket.

 Az ismeretterjesztés és kapcsolatépítés is kimondott célja a Google XPRIZE-nak. Idehaza a Puli Space az egyetemeken is népszerűsíti az űripart, a 15-20 fős mérnöki csapatához csatlakozó egyetemisták eddig 4 diplomamunkát írtak a holdjáró technológiáinak fejlesztéséről, a következő is készül már, egy spanyol diák munkája lesz Valenciában. A Google Grundon kadétprogramot is terveznek, melynek foglalkozásain a 9-14 évesek ismerkedhetnek az űreszköz-technológiák alapjaival, illetve belekóstolhatnak a robotok programozásába és irányításába. Nemzetközi rendezvényeken is szerepelnek emellett. Melyek voltak a közelmúlt eseményei?

– Márciusban Austinban jártunk annak a Moon Shot videósorozat bemutatóján, amelyet a Google támogatásával J.J. Abrams producer és az Oscar-díjra jelölt Orlando von Einsiedel dokumentumfilm-rendező készített a csapatokról. A verseny honlapján és a Youtube-on is elérhető filmeket eddig több millióan látták. Mindaddig várt a Google az ilyen fajta támogatással, amíg a csapatok komoly eredményeket mutatnak fel, ezért bízunk benne, hogy a verseny finisében a sorozatnak lesz még folytatása.

 

Mars-küldetés szimuláció: Puli Rover a Kaunertal sziklagleccseren

 

Nemrég visszatértünk az első terepi tesztünk operatív központjának is otthont adó Marrákesbe, hogy részt vegyünk az ottani AirShow kiállításon. Fiatal marokkói mérnökökkel tárgyalunk lehetséges együttműködésről, hosszabb Hold-, illetve Mars-expedíciók helyi energiaellátáshoz szükséges technológiák közös fejlesztéséről. Június végén részt vettünk a Toulouse Space Show 2016 kiállításon és konferencián is, amely több mint kétezer űripari céget vonzott Európából és a világ más térségeiből a francia városba, így kiváló lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolatépítésre.

 Ehhez képest 2016 áprilisában a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítás budapesti állomásán a Puli Space nem lehetett ott, mert a Magyar Űrkutatási Iroda komolytalannak, szakmailag nem eléggé megalapozottnak, ezért károsnak minősítette tevékenységét. A történtek tükrében milyenek látja egy innovatív start-up érvényesülési lehetőségeit Magyarországon?

– Speciális helyzetben vagyunk, mert olyan területen tevékenykedünk, amely idehaza még kevéssé ismert. Magyarország ESA-csatlakozása ugyan lendített valamelyest a hazai űripar fejlődésén, azonban szereplőinek többsége továbbra sem tud megélni a piacról, erősen függ a támogatástól, így a kormányzati szektortól is. Ahelyett, hogy az újításnak, a fejlesztésnek szentelnék magukat, ezek a cégek energiájuk jelentős részét a támogatások megszerzésére fordítják, ami elszomorító.

Mi más utat járunk. A kockázatitőke-befektetőket ugyan nehéz megnyerni, mivel jelenleg senki sem tudná nekik megmondani, hogy a jövőben mikor és hány Hold-járóra lesz majd szükség, de olyan partnereket keresünk, akik tisztában vannak ezzel, és hosszú távon gondolkodnak. Kis Lépés Klubunk magánszemélyek alkotta, 1300 fős tagsága eddig 10 millió forint körüli összeggel támogatott bennünket, további vállalati szponzorok megnyerésére pedig egy hasonló  crowdsourcing projekt népszerűsítésén dolgozunk.

Keressük továbbá a Puli Rover földi alkalmazásának lehetőségét is, olyan speciális területeken, mint a taposóakna-mentesítés, vagy a természeti csapásokat és más katasztrófákat követő mentés támogatása. Szoftvert is fejlesztettünk űreszközünkhöz, amely hullámzó minőségű, szakadozó hálózati kapcsolaton is megbízhatóan továbbítja az adatokat. Ezzel a megoldással a dolgok internetére csatlakozó érzékelőkről is hatékonyabban begyűjthetők az információk. Jelenleg partnereket keresünk, hogy ezt ipari környezetben letesztelhessük.

GigaDevice mikrokontrollerek - a GPIO és az ADC programozása
A GigaDevice GD32ARM Cortex RISC MCU sorozat architektúrájának, valamint a mikrokontroller családhoz kapható kiértékelő és kezdőkészlet ismertetése után most bemutatjuk, hogy miként lehet ezekkel az eszközökkel megkezdeni a munkát a CrossStudio for ARM 4.1. fejlesztőrendszer használatával.
Messze még a teljes értéklánc összekapcsolása
Az Oracle kutatása szerint a gyártók elsősorban belső folyamatokra koncentrálnak az ipar 4.0 projektek kapcsán, a beszállítókkal, ügyfelekkel összehangolt adatkapcsolatok még hátra vannak.
A jó példa is lehet ragadós
Szakértő partnerek által szervezett ingyenes rendezvény a hotmelt berendezések, ragasztóanyag-adagoló rendszerek és festéstechnológiák területén.
A decentralizált energiapiacon bárki lehet szolgáltató
A megújuló energiaforrások és az IoT eszközök fokozott előtérbe kerülésével az energia-előállítás, -tárolás és -felhasználás hatalmas átalakuláson megy keresztül.
Kibervédelem az ipari üzemek számára
A Siemens következő generációs tűzfalainak (NGFW) alkalmazásával fokozott védelmet biztosít a számítógépes támadások ellen a gyártó- és feldolgozó szektorban tevékenykedő iparvállalatok számára.