A jövő legmenőbb tervezői és mérnöki állásai
Az olyan fejlett technológiák, mint a robottechnika, a 3D nyomtatók, a mesterséges intelligencia és a generatív tervezés megváltoztatják a dolgok tervezésének és készítésének útjait. De ez vajon azt jelenti, hogy a gépek átveszik az irányítást? Röviden: nem.

 

A gépek ki fogják egészíteni a munkánkat, és megszabadítják a dolgozó embereket az ismétlődő, illetve a veszélyes feladatoktól. Az persze igaz, hogy néhány munkakör el fog tűnni, ugyanakkor új munkakörök fognak megjelenni. A technológiai fejlődés következtében új foglalkozások és egészen új álláskategóriák fognak kialakulni, lehetőséget adva az embereknek arra, hogy olyan munkájuk legyen, amelyet ma még el sem tudunk képzelni. Tehát milyen új állásokat fog jelenti az új ipari forradalom? Pete Baxter, az Autodesk globális digitális gépipari megoldásaiért felelős értékesítési alelnöke a következőkben felsorol néhányat.

A robottanító

Mivel egy olyan világ felé tartunk, amelyben a robotok egyre több különböző munkát vesznek át, így egyre nagyobb szükség lesz olyan emberekre, akik tanítóként demonstrálnak majd összetett feladatokat a robotoknak, hogy azok megtanulják és elvégezzék azokat. Például az elkövetkezendő időben nem fog eltűnni annak a séfnek az állása, aki ért az íz-kombinációkhoz és ötletes ételeket készít, azonban a zöldségaprító fáradságos munkáját talán jobban kezeli majd egy betanított robot. Ez ugyan rutinmunkának tűnhet az ember számára, azonban minden zöldség olyan variációkkal és apró sajátosságokkal rendelkezik, amelyekkel a robotok még csak most tanulnak megbirkózni a gépi tanulásnak köszönhetően.

Érzékelőrendszer-integrátorok

Mivel egyre több és több termék rendelkezik érzékelővel, ezért azok az exponenciálisan terjedő Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete részévé válnak. Az IoT-dolgok egymás közötti kommunikációjának kialakítása azonban jóval nagyobb kihívásnak bizonyul. Viszonylag egyszerű a megoldása annak, hogy a cipő felügyelje az edzésmunkát, vagy akár hogy a hűtő rendeljen tojást, ha az fogytán van. Az igazi varázslat azonban az lesz, amikor a cipő szól a hűtőnek, hogy Ön mostanában többet edz, ezért kétszer annyi sportitalt kellene rendelni. Komolytalannak tűnhet ez a példa, de robbanásszerűen nő a kereslet az olyan emberek iránt, akik képesek az összekapcsolt termékek integrálására – a kereskedelmi épületek érzékelőhálózatainak beállításától az internetre csatlakozó otthoni termékekig.

Generatív tervező

A tervezés egy fellendülőben lévő hivatás, és bár az (algoritmikus) tervezőeszközök egyre elterjedtebbé és fejlettebbé válnak, nem fogják helyettesíteni a tervezőket. A „generatív tervezés” szoftverek egy egyre terjedő típusa tucatnyi vagy akár ezernyi olyan tervváltozatot készít el, amelyek automatikusan alapul vesznek bizonyos szempontokat, például a súlyt, a teherbírást, az árat, a méretet, az anyagokat stb. Bár az emberi tervezők kevesebb időt töltenek majd a termék formájával és geometriájával, alaposan meg kell ismerniük a tervezési kihívásokat, és nekik kell meghatározniuk a megfelelő kényszereket és paramétereket, hogy eljussanak a kívánt megoldásig.

3D nyomtatási szakértő

A 3D nyomtatók az utóbbi években lélegzetelállító sebességgel fejlődnek: egyre gyorsabbá válnak, és új fémötvözetek, kompozitok és egyéb anyagok ezreit képesek kezelni. Az árak csökkenésével és a szoftverek folyamatos fejlődésével az „additív gyártás” ezen típusai egyre hétköznapibbá fognak válni. A világban már most is hiány van az olyan képzett gépkezelőkből, akik „szubsztraktív” gyártógépeket tudnak működtetni. Csak az Egyesült Államokban 2 millió főnyi szakképzett munkás fog hiányozni a következő évtized során. A 3D nyomtatás fellendülése szintén képzett szakértőket fog igényelni, így az előttünk álló években a foglalkoztatáson belül egy hatalmas új kategória fog létrejönni.

Kiterjesztett valóság (AR)/virtuális valóság (VR) élménykurátora

Ha a Pokémon Go-őrület bármit is bizonyított, akkor az az, hogy mekkora potenciál rejlik a kiterjesztett (AR) és a virtuális valóságban (VR). Manapság sok AR és VR alkalmazás kapcsolódik a játékok és a szórakozás világához, azonban a tervező és a mérnöki szakma számára is hatalmas lehetőségeket nyújt. A 3D tartalomkészítésben jártas játék- és filmstúdióktól eltérően az ezen a területen újnak számító szervezeteknek – építészcégeknek, gyártóknak és iskoláknak – képzett munkatársakra lesz szükségük az AR és VR élmények megalkotásához és támogatásához.

Szintetikus biológus

Bár ez úgy hangzik, mintha magasan képzett tudósok exkluzív csoportját jelentené, a DNS-szintetizáláshoz kapcsolódó képesség megszerzése manapság egyre olcsóbbá és egyszerűbbé válik. A DNS-szintetizálás ígéretes alkalmazási lehetőségekkel rendelkezik az emberi egészségmegőrzés területén, ahol személyre szabott molekulákat lehet kialakítani a betegségek elleni harchoz. A következő évtizedekben azonban más alkalmazási lehetőségek is meg fognak jelenni, például a színváltásra képes épületfestékek vagy váratlan ízű zöldségek létrehozása. A tudomány fejlődésével és a molekuláris szintű tervezést leegyszerűsítő szoftverekkel egy egészen új szakmacsoport fog megnyílni.

A bemutatott hat új állás legtöbbjéhez egyetemi vagy felsőfokú képzésre lesz szükség, azonban ez most inkább arról szól, hogy időben felismerjük ezeket a lehetőségeket, és olyan képzési megoldást dolgozzunk ki, amely garantálja a sikert. Ez az egész nem arról szól, hogy azon siránkozzunk, hogyan lopják el a robotok és a szoftverek az állásainkat. Ezek a technológiák nem korlátozni fognak bennünket, hanem olyan új kifizetődő karrierlehetőségeket nyújtanak majd, amelyek 2016-ban még szinte elképzelhetetlenek.

Arduino Due alkalmazás GridEye szenzorral
Cikksorozatunk befejező részében a GridEye szenzorral megvalósítunk egy önállóan futó Arduino Due alkalmazást, mely a mini hőkamera képét egy 8X8-as RGB LED mátrixon jeleníti meg, miközben a céltárgy mozgását egy szervomotorral igyekszünk követni.
Bajba kerülhetnek a magyar beszállítók
Egy elemzés szerint öt éven belül komoly nehézségekkel szembesülhet a magyar ipar az elektromos autók elterjedése miatt. Elsősorban a nagy autógyártók beszállítói hálózatának csökkentése és a munkaerő mérséklése jelentheti a legnagyobb veszélyt.
Új kihívások a szakképzésben
A magyarországi munkaerőpiacon az európai átlagnál magasabb a digitális analfabéták aránya, amiért elsősorban a köznevelés hiányosságai tehetők felelőssé. A csorbát az oktatáspolitikai szakemberek az informatikai és műszaki tudományágak kutatóival és az iparági szereplőkkel karöltve próbálják kiköszörülni.
Okosautók kibercsapdában
Az autóipar növekvő kiberbiztonsági kihívásaira a Kaspersky Lab és az AVL elkészítette annak a biztonsági egységnek (Secure Communication Unit - SCU) a prototípusát, amely lehetővé teszi a zavarmentes kommunikációt az autó alkatrészei valamint az autóval összekapcsolt infrastruktúra között.
Az Európai Bizottság új iparpolitikai stratégiája
Az Európai Bizottság részletesen ismertette hétfőn az új iparpolitikai stratégiát, amely egységes és átfogó keretbe szervezi a már meglévő és új kezdeményezéseket.