A jövő legmenőbb tervezői és mérnöki állásai
Az olyan fejlett technológiák, mint a robottechnika, a 3D nyomtatók, a mesterséges intelligencia és a generatív tervezés megváltoztatják a dolgok tervezésének és készítésének útjait. De ez vajon azt jelenti, hogy a gépek átveszik az irányítást? Röviden: nem.

 

A gépek ki fogják egészíteni a munkánkat, és megszabadítják a dolgozó embereket az ismétlődő, illetve a veszélyes feladatoktól. Az persze igaz, hogy néhány munkakör el fog tűnni, ugyanakkor új munkakörök fognak megjelenni. A technológiai fejlődés következtében új foglalkozások és egészen új álláskategóriák fognak kialakulni, lehetőséget adva az embereknek arra, hogy olyan munkájuk legyen, amelyet ma még el sem tudunk képzelni. Tehát milyen új állásokat fog jelenti az új ipari forradalom? Pete Baxter, az Autodesk globális digitális gépipari megoldásaiért felelős értékesítési alelnöke a következőkben felsorol néhányat.

A robottanító

Mivel egy olyan világ felé tartunk, amelyben a robotok egyre több különböző munkát vesznek át, így egyre nagyobb szükség lesz olyan emberekre, akik tanítóként demonstrálnak majd összetett feladatokat a robotoknak, hogy azok megtanulják és elvégezzék azokat. Például az elkövetkezendő időben nem fog eltűnni annak a séfnek az állása, aki ért az íz-kombinációkhoz és ötletes ételeket készít, azonban a zöldségaprító fáradságos munkáját talán jobban kezeli majd egy betanított robot. Ez ugyan rutinmunkának tűnhet az ember számára, azonban minden zöldség olyan variációkkal és apró sajátosságokkal rendelkezik, amelyekkel a robotok még csak most tanulnak megbirkózni a gépi tanulásnak köszönhetően.

Érzékelőrendszer-integrátorok

Mivel egyre több és több termék rendelkezik érzékelővel, ezért azok az exponenciálisan terjedő Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete részévé válnak. Az IoT-dolgok egymás közötti kommunikációjának kialakítása azonban jóval nagyobb kihívásnak bizonyul. Viszonylag egyszerű a megoldása annak, hogy a cipő felügyelje az edzésmunkát, vagy akár hogy a hűtő rendeljen tojást, ha az fogytán van. Az igazi varázslat azonban az lesz, amikor a cipő szól a hűtőnek, hogy Ön mostanában többet edz, ezért kétszer annyi sportitalt kellene rendelni. Komolytalannak tűnhet ez a példa, de robbanásszerűen nő a kereslet az olyan emberek iránt, akik képesek az összekapcsolt termékek integrálására – a kereskedelmi épületek érzékelőhálózatainak beállításától az internetre csatlakozó otthoni termékekig.

Generatív tervező

A tervezés egy fellendülőben lévő hivatás, és bár az (algoritmikus) tervezőeszközök egyre elterjedtebbé és fejlettebbé válnak, nem fogják helyettesíteni a tervezőket. A „generatív tervezés” szoftverek egy egyre terjedő típusa tucatnyi vagy akár ezernyi olyan tervváltozatot készít el, amelyek automatikusan alapul vesznek bizonyos szempontokat, például a súlyt, a teherbírást, az árat, a méretet, az anyagokat stb. Bár az emberi tervezők kevesebb időt töltenek majd a termék formájával és geometriájával, alaposan meg kell ismerniük a tervezési kihívásokat, és nekik kell meghatározniuk a megfelelő kényszereket és paramétereket, hogy eljussanak a kívánt megoldásig.

3D nyomtatási szakértő

A 3D nyomtatók az utóbbi években lélegzetelállító sebességgel fejlődnek: egyre gyorsabbá válnak, és új fémötvözetek, kompozitok és egyéb anyagok ezreit képesek kezelni. Az árak csökkenésével és a szoftverek folyamatos fejlődésével az „additív gyártás” ezen típusai egyre hétköznapibbá fognak válni. A világban már most is hiány van az olyan képzett gépkezelőkből, akik „szubsztraktív” gyártógépeket tudnak működtetni. Csak az Egyesült Államokban 2 millió főnyi szakképzett munkás fog hiányozni a következő évtized során. A 3D nyomtatás fellendülése szintén képzett szakértőket fog igényelni, így az előttünk álló években a foglalkoztatáson belül egy hatalmas új kategória fog létrejönni.

Kiterjesztett valóság (AR)/virtuális valóság (VR) élménykurátora

Ha a Pokémon Go-őrület bármit is bizonyított, akkor az az, hogy mekkora potenciál rejlik a kiterjesztett (AR) és a virtuális valóságban (VR). Manapság sok AR és VR alkalmazás kapcsolódik a játékok és a szórakozás világához, azonban a tervező és a mérnöki szakma számára is hatalmas lehetőségeket nyújt. A 3D tartalomkészítésben jártas játék- és filmstúdióktól eltérően az ezen a területen újnak számító szervezeteknek – építészcégeknek, gyártóknak és iskoláknak – képzett munkatársakra lesz szükségük az AR és VR élmények megalkotásához és támogatásához.

Szintetikus biológus

Bár ez úgy hangzik, mintha magasan képzett tudósok exkluzív csoportját jelentené, a DNS-szintetizáláshoz kapcsolódó képesség megszerzése manapság egyre olcsóbbá és egyszerűbbé válik. A DNS-szintetizálás ígéretes alkalmazási lehetőségekkel rendelkezik az emberi egészségmegőrzés területén, ahol személyre szabott molekulákat lehet kialakítani a betegségek elleni harchoz. A következő évtizedekben azonban más alkalmazási lehetőségek is meg fognak jelenni, például a színváltásra képes épületfestékek vagy váratlan ízű zöldségek létrehozása. A tudomány fejlődésével és a molekuláris szintű tervezést leegyszerűsítő szoftverekkel egy egészen új szakmacsoport fog megnyílni.

A bemutatott hat új állás legtöbbjéhez egyetemi vagy felsőfokú képzésre lesz szükség, azonban ez most inkább arról szól, hogy időben felismerjük ezeket a lehetőségeket, és olyan képzési megoldást dolgozzunk ki, amely garantálja a sikert. Ez az egész nem arról szól, hogy azon siránkozzunk, hogyan lopják el a robotok és a szoftverek az állásainkat. Ezek a technológiák nem korlátozni fognak bennünket, hanem olyan új kifizetődő karrierlehetőségeket nyújtanak majd, amelyek 2016-ban még szinte elképzelhetetlenek.

Robusztus, ipari alkalmazásokra tervezett eszköz
A Simatic ITP1000 táblagép különösen alkalmas szervizelési, gyártási, mérési és tesztelési feladatokhoz, valamint operátori vezérlés és megfigyelés céljára.
Kreatív munkaállomások, IoT-igazgatók és önjavító jövő
Ön mit csinálna másképp, ha előre látná a jövőt? A világszerte megkérdezett üzleti döntéshozók 66%-át arra sarkallja az iparban is egyre terjedő digitális startupok által keltett konkurenciaharc, hogy újabb befektetésekkel erősítsék meg digitális készségeiket.
Jogi személyiségek lehetnek a robotok
Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a mindennapi életben egyre gyakrabban használt robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól.
Egyszerűbb felügyelet az adatközpontokban
Az új alkalmazás proaktív módon, valós időben felügyeli a kritikus informatikai eszközöket, a fizikai veszélyeket, a környezeti kockázatokat, valamint az emberi hibákat, amelyek megzavarhatják a megbízható működést.
Újabb lehetőség a magyar űripar előtt
Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával Magyarország is csatlakozik az Európai Űrügynökség (ESA) nemzetközi technológiatranszfer hálózatához.