A járvány idején is segítenek a térinformatikai alapú megoldások
A járványügyi veszélyhelyzetben a közműszolgáltatások ellátási biztonsága kiemelten fontos az állami és közigazgatási szektor számára egyaránt. Az is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben rendkívüli módon megnő a digitalizáció jelentősége!

 

A jelenlegi, – jellemzően térinformatikai alapú műszaki nyilvántartó, távfelügyeleti, monitoring és döntéstámogató rendszerek – nagyban segítik az üzemeltetési biztonság biztosítását. Számos információ azonnal, és naprakészen érhető el. Digitális formában, interaktív WEB-es térinformatikai felületen megosztható a járványügyi helyzetben felállított új (pl. operatív törzsek) döntéshozási szintje felé is.

Olyan területeken, ahol nem alakult ki, vagy még nem teljes a digitalizáció, ott sokkal nehézkesebb a közműhálózatokat üzemeltetni és havária esetén megfelelő döntést hozni (pl. csőtörés esetén kizárási térkép, érintett fogyasztók kigyűjtése stb.). Ebben a „maradj otthon" helyzetben elég nagy probléma, ha nincs víz/gáz/áram, de szintén gazdasági fenntarthatósági jelentősége van a megfelelő telekommunikációs infrastruktúra biztonságos fenntartásának is.

Már most érdemes az újraindulást tervezni!

A helyi önkormányzatok lakossági tájékoztatása jelentős mértékben az infokommunikációs felületekre terelődik át, ezért nagy előny, ha az önkormányzatnak van könnyen használható és mindenki számára érthető „térképi alapú" kommunikációs felülete. Ennek egyre nagyobb jelentősége lehet, akkor is, ha a nemzetközi (és a nemzeti) helyzet fokozódik. Továbbá az érdeklődési kör is kibővül, mert a koronavírus okozta járványügyi helyzetben kényszerből minden korosztály folyamatosan fejlődik a „digitális írástudás" tekintetében.

Ezért is lényeges, hogy ezeknek a (tér)informatikai rendszereknek az üzemeltetése és szükség szerint célzott továbbfejlesztése és testre szabása biztosított legyen. Emiatt különösen fontos, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva ne függesszék fel, és ne vonják el a forrásokat az ilyen informatikai rendszerektől! Kulcsfontosságú, hogy ezt a helyi önkormányzati és közműcégek vezetői is felismerjék és fontosságát jelezzék a döntéshozók felé is.

A COVID-19 járvány után a gazdaság „újraindításában" nagy szerepe lesz a digitalizációs folyamatok felgyorsításának az állam és közigazgatás minden szintjén, valamint a gazdaság minden területén. Ezért fontos, hogy a gazdaság motorjának számító informatikai fejlesztő cégeket ne lehetetlenítsenek el hónapokra a hibás megközelítések, rossz döntések. A magyar gazdaság jövőbeni fejlődésének egyik motorja a hazai szürkeállományra épülő informatikai megoldások lehetnek, ezért releváns, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben ez a szempont is érvényesüljön. A Varinex-CADStudio szakértői továbbra is elérhetők, ha egy valóban működő műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre alkalmas térinformatikai alapú rendszerre van szükség!

 

Az ügyfelek jelentik a legnagyobb rizikófaktort
A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felméréséből.
Magyarországon tovább növelte kutatás-fejlesztési kiadásait a Bosch
Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtöki közleményében.
A mesterséges intelligencia olyan vállalati kultúrát teremt, amely az innovációra épül
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint.
Nyomatékigényes lánckerékhajtások
A szabványos gépelemekre specializálódott Norelem a két- és háromsoros görgősláncok és lánckerekek új sorozatát mutatta be, ami a nyomatékigényes lánckerékhajtások területén is erőteljes megoldást nyújt.
Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.