A fenntartható technológiák használata a nyereségességet is növeli
A környezettudatos működés előnyeit népszerűsíti a Schneider Electric új innovációs központja.

 

A Schneider Electric szigetszentmiklósi logisztikai bázisán létrehozott Innovation HUB innovációs központnak a legmodernebb energiamenedzsment és épületautomatizálási megoldások bemutatásán túl a szemléletformálásban és az oktatásban is fontos szerep jut. Az Innovation HUB első látogatója Franciaország magyarországi nagykövete, Pascale Andréani volt.

A Magyarországon 1991 óta jelen lévő és mintegy 2 000 főt foglalkoztató Schneider Electric négy gyárral (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó logisztikai központtal (CEElog Szigetszentmiklós) rendelkezik hazánkban. Ez utóbbiban jött létre a társaság legújabb innovációs központja, melynek látogatói az energiamenedzsmentet, az épületautomatizációt, a termelőberendezések felügyeletét támogató, a csúcstechnológiát képviselő megoldásokkal ismerkedhetnek meg.

„A 21 országot ellátó szigetszentmiklósi logisztikai- és elosztóközpont stratégiai szerepet játszik a Schneider Electric logisztikai hálózatában és világviszonylatban is kiemelt szerepe van – jelentette ki Christos Vardakostas, a Schneider Electric kelet-európai logisztikai térségért felelős igazgatója. – A szigetszentmiklósi bázis három éve csatlakozott a Schneider Electric saját Okos Elosztási Központ programjához, így informatikai fejlesztéseket, intelligens megoldásokat vezettünk be, melyek segítségével maximális hatékonyságot tudunk elérni optimális költségszint mellett.”

 

Az ipari felmérések szerint azon cégek, amelyek odafigyelnek a fenntarthatóságra, nyereségesebben tudnak működni

 

„A francia-magyar gazdasági kapcsolatok erősek. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a világjárványt jól viselte, 7,9 százalékkal 8,7 milliárd euróra növekedett – tette hozzá Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete. A közvetlen befektetéseket illetően Franciaország a 4. legnagyobb befektető az országban, ami mintegy 5 milliárd eurót tesz ki, a többi között az olyan produktív francia csoportoknak köszönhetően, mint a Schneider Electric.”

 

Veres Zsolt, a Schneider Electric vezérigazgatója a villamos energia világában zajló digitális átalakulásról is beszélt a Jövő Gyára olvasóinak

 

► Az épületautomatizálás és az energiamenedzsment hogyan képes hozzájárulni  klímacélok teljesüléséhez?

► Veres Zsolt: A mai világunkat több megatrend határozza meg. Az egyik ilyen trend az elektrifikáció – vagyis nagymértékben emelkedik az elektromos energia iránti igény –  a másik a fenntarthatóságra való törekvés. E kettő eredőjeként egyre több energiát kell egyre hatékonyabban kezelnünk. A pazarlás akkor is pazarlás, ha történetesen megengedhetjük magunknak, de a világ olyan irányt vett, hogy egyre kevésbe megengedhető a felesleges fogyasztás. A szabályozási környezet is előírja az energia-fogyasztás lokális mérését, a mérés ugyanis az első lépés ahhoz, hogy valamit szabályozni tudjunk. Ha ismerjük a számainkat, akkor már képesek vagyunk felismerni a javítandó pontokat és akkor kerülhet a képbe egy olyan szolgáltató, mint adott esetben a Schneider Electric.

► Az energiatudatosságnak költséghatékonynak is kell lennie, máskülönben nem tud gyökeret verni az iparban. A fenntartható technológia képes versenyelőnyt adni?

► Veres Zsolt: Az ipari felmérések szerint azon cégek, amelyek odafigyelnek a fenntarthatóságra, nyereségesebben tudnak működni. Ez nyilván nem egyenes ok-okozati összefüggés, de a tudatos működés a profitban is megmutatkozik. Hosszú távon mindenképpen. Fontos ugyanis az időtáv; ha most megspórolok egy beruházást, az pillanatnyilag természetesen növeli a nyereséget, de ha pazarlóan működök, az hosszú távon veszteséget okoz – ez ugyanúgy működik egy iparcég, mint egy háztartás esetében. Tőzsdei cégek esetében ráadásul a fenntartható működésnek igenis van egy piaci értéke, amit a befektetők beáraznak.

► A kis-és középvállalkozások körében mennyire elterjedt az energiatakarékos szemlélet?

► Veres Zsolt: A nyitottság cégmérettől függetlenül megvan, de a nagy cégeknek kétségkívül megvan az a felelősségük, hogy ezt a szemléletet meghonosítsák – ez a mi beszállítóink irányába például elvárásként is megfogalmazódik. Egy kis cég is lehet nagyon környezettudatos, technológiai oldalról ennek már semmi akadálya. A speciális szakismeretek hiánya viszont tényleg gondot okozhat a kkv-k számára.

 

Sok tennivaló van még ahhoz, hogy a legújabb ismeretanyag kellő hangsúlyt kapjon a műszaki oktatásban

 

A mi feladatunk az, hogy az erőforrásokat úgy tegyük elérhetővé, hogy az ügyfélnek ne saját kútfőből kelljen azokat megvalósítania, hanem akár szolgáltatás alapon, skálázhatóan vegye igénybe. A környezettudatos működést kicsiben, szigetszerűen is el lehet kezdeni, a tapasztalatokat leszűrve pedig egyre nagyobb léptékben lehet gondolkozni.

► Ezeket a célokat hogyan képes előre mozdítani egy innovációs központ?

► Veres Zsolt: Az a célunk, hogy a CEELogban található Innovation HUB élettel teljen meg, tehát minél több ügyfél, partner és diák jusson el ide. Nagy előny Magyarország számára, hogy a létesítmény itt valósult meg, de a célok között szerepel a környező országok érdeklődő cégeinek, oktatási létesítményeinek bevonzása is. Rendkívül fontos ugyanis a mérnökpalántákkal való kapcsolattartás. Hasznos a technológiák bemutatása is, de legalább ennyire fontos cél a szemléletmód terjesztése és a fiatalok ezt jobban magukénak is érzik, mint az idősebb korosztály. Sok tennivaló van még ahhoz, hogy a legújabb ismeretanyag kellő hangsúlyt kapjon a műszaki oktatásban.

► A Schneider Electric újra a legjobbak közé került a Corporate Knights által évente összeállított, a legfenntarthatóbb módon működő vállalatokat felsoroló Global 100-as listán. Hogyan mutatkozik meg a fenntarthatóság a céges mindennapokban?

► Veres Zsolt: A cégkultúra egészét áthatja a fenntartható gondolkozás. Nem csak szlogenszinten használjuk, hanem minden munkatársunk és beszállítónk felé elvárásként fogalmazzuk meg az energiatudatos cselekvést. Komoly kritériumrendszer alapján kerültünk be az elitbe, ami csak a stratégiai szemlélet eredményeképpen sikerülhetett.

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője
A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai Regent innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.
A vállalatok jelentős részénél hiányzik az adatstratégia
Át kell gondolni az adatmenedzsment stratégiát, hogy profitáljunk az elmúlt évek digitális befektetéseiből – hívja fel a figyelmet „The Data Imperative” felmérésében a KMPG.
Adatvezérelt működés az iparban
Az adat teremti meg a kommunikációt nemcsak a gépek, hanem az emberek és a gépek között is.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Virtuális magánhálózatok védelme
Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára.