A felhőig, és még tovább
Az Amazonról legtöbbünknek először az online kiskereskedelem jut eszébe, pedig a világ egyik legértékesebb cége 1995-ös alapítása óta nagy utat tett meg.

 

A Jeff Bezos internetes könyváruházából kinőtt technológiai óriás ma már a világűr meghódítása mellett felhő alapú robotfejlesztő platformot is kínál. A cég minapi bejelentése szerint az AWS (Amazon Web Service) Ground Station cloud computing szolgáltatása a műholdakat üzemeltető vállalkozásoknak és tudományos kutatóhelyeknek biztosít a jelenlegi megoldásokhoz képest jóval olcsóbb és hatékonyabb működtetési lehetőséget. A használatarányos díjazásért kínált szolgáltatás lényege, hogy a különböző – meteorológiai, tudományos, kommunikációs stb. – műholdakról érkező adatokat földi állomásokon fogadják, majd az Amazon EC2 felhőplatformján keresztül továbbítják a felhasználóknak. A cloud computing megoldások persze nem csak az űripar résztvevői számára elérhetők: a 2006-ban indult AWS-szolgáltatást napjainkban több millió felhasználó veszi igénybe. De mit is nyerhet egy vállalkozás a használatarányos díjazáson túl, ha saját informatikai infrastruktúra kiépítése helyett a felhő alapú megoldást választja?

Felhőről egyszerűen

Napjainkban az iparban is lépten-nyomon találkozhatunk a cloud, edge vagy legújabban a fog computing kifejezésekkel, amelyek lényegében olyan informatikai megoldásokat jelentenek, amelyek az interneten keresztül közmű szolgáltatásként, használatarányos díjazásért vehetők igénybe akkor, amikor szükség van erre, addig, ameddig használni kell. Az egyes iparágakban, így a gyártás területén is komoly üzleti lehetőséget rejt a keletkezett nagy adattömeg, hiszen az adatok valós idejű elemzéséből jobb döntések, optimális erőforrás-gazdálkodás és jelentős versenyelőny származhat.

Az adatgyűjtés és adatelemzés révén olyan információkra tehetünk szert, amelyek felhasználásával javítható például az ügyfélkiszolgálás, a minőségbiztosítás, vagy előre jelezhetők a piaci igények, felgyorsítható a termékfejlesztés. Pontosan kiszámítható költségvonzata mellett további előnye, hogy az erőforrások a felhőből az interneten keresztül bármilyen mennyiségben időtől és helytől függetlenül sztenderd professzionális minőségben elérhetők.

– Ma már szinte minden termékről, szolgáltatásról adatot gyűjtünk, paramétereket elemzünk, vagyis rendkívül nagy mennyiségű adatot állítunk elő. Egy részük korábban is rendelkezésre állt, csakhogy a feldolgozásukhoz, és az ebből eredő üzleti döntések kialakításához költséges helyi informatikai infrastruktúra kialakítására lett volna szükség. Ezek  fenntartása hosszú távon nem lehetett gazdaságos, ezért a gyakorlatban nem került sor a használatukra. Máskor rendkívül gyorsan le kellett volna követni az üzleti igényeket (pl. Black Friday), de a kor informatikája – rentábilisan – ezt nem tette lehetővé. Egyebek mellett ezekre a problémákra is megoldást jelenthetnek a felhő alapú szolgáltatások. Ugyanazt a csúcstechnológiát jelentő platformot használhatja a világ bármely pontjáról egy multinacionális pénzügyi szolgáltató vagy éppen egy hazai kisvállalat is – mondta Ákos György, a felhő alapú informatikai tanácsadással foglalkozó Total Cloud Consulting (TC2) társalapítója.

 

 

Noha a háttérben futó szolgáltatások egy része ugyanaz vagy hasonló, nem minden felhő egyforma. Attól függően, hogy milyen felhasználói kör férhet hozzá a számítási felhőhöz, megkülönböztetünk nyilvános, privát és hibrid felhőtípusokat. A nyilvános felhő esetében minden hardver, szoftver és egyéb infrastruktúra tulajdonosa és kezelője a felhőszolgáltató. A szolgáltatások elérése – megfelelve a legmagasabb biztonsági előírásoknak és szabályozói követelményeknek – az interneten keresztül történik, amely szétosztja az erőforrásokat, és a használat alapján számláz a felhasználóknak.

A privát felhő mögött kizárólag az adott cég által felépített és általa üzemeltetett infrastruktúra áll, amely a cég munkatársainak nyújt szolgáltatásokat. A nyilvános felhőhöz képest ez lényegesen drágább és kockázatosabb megoldás. A gyors erkölcsi avulású infrastruktúrát és az ehhez tartozó szakértelmet a vállalatnak kell kiépíteni és működtetni úgy, hogy hatékonyan tudjon gondoskodni többek között az informatikai biztonságról, miközben az ezzel kapcsolatos elvárási szint az élvonalat jelentő nyilvános felhő. Az adatok és alkalmazások privát és nyilvános felhők közötti mozgását megengedő hibrid felhő nagyobb rugalmasságot jelenthet, és segítséget nyújt a meglévő, jellemzően korábban kiépített saját vállalati IT infrastruktúra beruházások védelmében és optimalizálásában.

A felhő alapú szolgáltatások három kategóriába sorolhatók. Az infrastruktúrához kapcsolódó szolgáltatások (IaaS) jelentik az alapot, így a virtuális gépeket, operációs rendszereket, tárhelyeket, hálózatokat. Az IaaS feletti platformszolgáltatás (PaaS) olyan „egy ponton” elérhető szolgáltatásokat tartalmaz, melyek beépülnek, vagy támogatják a komplett megoldások, alkalmazások kialakítását, használatát. Ide tartoznak többek között az analitikával, fejlesztéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatások, vagy a népszerű IoT és Blockchain eszközök, de az AR/VR és robotfejlesztési platformok is.

A szoftverszolgáltatás (SaaS) révén érhetők el a felhasználói alkalmazások, melyeket teljes egészében a felhőszolgáltatók üzemeltetnek, és ők gondoskodnak a szoftverfrissítések, a biztonsági javítások és egyéb karbantartási feladatok elvégzéséről is. Fontos, hogy a felhasználóknak a legtöbb esetben nem kell megvásárolniuk a szoftverlicenceket, csak használatarányos díjat kell fizetniük. Ugyanakkor sok esetben a meglévő licencek is átvihetők a felhőbe.

Révész Róbert, a TC2 ügyvezetője kitért arra is, hogy gyakori félelem a vállalatok körében a felhőben tárolt adataik megfelelő biztonsága. Az AWS szigorú adatvédelmi folyamatai, többrétegű biztonsági rendszerei különös figyelmet fordítanak a felhőben tárolt adatok biztonságos kezelésére. Az AWS rendelkezik azokkal a tanúsítványokkal, amelyek igazolják a felhasználók adatainak szabályok szerinti, biztonságos kezelését. Ezeket a tanúsításokat külsős auditorok állítják ki és meghatározott időközönként felülvizsgálják, így garantálva a technológiai előírásokon túl a törvényi kötelezettségek és egyéb iparági előírások betartását is.  Ezért nem túlzás azt állítani, hogy nagyobb biztonságban vannak az adatok a felhőben, mint a vállalat saját, házon belüli szerverein.

Nem kell informatikusnak lenni, hogy jól működjön

– A felhő alapú szolgáltatások igénybevétele előtt érdemes áttekinteni a cég működési folyamatait, majd ezt követően egy listát készíteni az elérendő célokról. Például minőségjavulást, gyorsabb és egyszerűbb termékfejlesztést, adatvagyonra épülő jobb üzleti döntéseket, az energiafelhasználást vagy a költségek csökkentését szeretnénk elérni? Ahogyan említettem, meglévő sztenderd felhőinformatikai elemekből építkezünk, de minden egyes vállalatnak lehetnek és vannak speciális igényei, így azok részletes ismeretében egyedi megoldásokat is kialakítunk.

A lényeg az, hogy a vállalat céljai és működése szempontjából optimális legyen az informatikai környezet. Érdemes először kis lépésekkel elindulni. Egy-egy tesztkörnyezetben kialakított pilot projekt tapasztalatai alapján ügyfeleink megismerik a technológia előnyeit, egyre magabiztosabban használják a szolgáltatásokat. Ez a költségkímélő megoldás arra is alkalmas, hogy kis kockázat mellett, működés közben tudjuk testre szabni  – akár  egy úri szabó – a szolgáltatásokat.

Ügyfeleinket oktatással is támogatjuk, ezáltal biztosítva a felhőinformatika cégen belüli megértését és agilis használatát. Nem mellesleg a tudásépítés eredményeként felértékelődik az a cég, ahol az informatikai munkatársak olyan technológiákat alkalmaznak, melyek valóban versenyképesebbé teszik a vállalat működését. Így rendelkezésre áll a szaktudás és az infrastruktúra, amely rugalmasan képes megfelelni a vállalati igényeknek – foglalta össze a legfontosabb szempontokat Révész Róbert.

 

Robotfejlesztés a felhőben
 
December közepétől érhető el az AWS felhő alapú robotikai szolgáltatása, amely lehetővé teszi az intelligens robotalkalmazások fejlesztését, tesztelését és telepítését. A RoboMaker kiterjeszti a legelterjedtebb nyílt forráskódú robotikai szoftver keretrendszert, a Robot Operációs Rendszert (ROS), amely integrált kapcsolatot biztosít a már jól ismert szolgáltatásokkal. Így például az AWS gépi tanulási, nyomon követési és elemzési szolgáltatásaival, amelyek lehetővé teszik a robot számára a megfelelő adatkezelést, a navigálást, és a kommunikációt. A RoboMaker fejlesztési környezetet biztosít az alkalmazások teszteléséhez, robotszimulációs szolgáltatásokhoz, az alkalmazások tesztelésének felgyorsításához, valamint a távoli alkalmazások telepítéséhez, frissítéséhez és kezeléséhez.

 

Budapest mint startup-központ
A kockázati tőke vonzó a magyar startupoknak, de adott esetben könnyen székhelyet váltanának. A PwC nemrég megjelent tanulmányában az európai és a hazai startupok lehetőségeit, kihívásait vizsgálta.
Teljes körű vállalati mobilitási menedzsment rendszer
A német Pepperl+Fuchs csoporthoz tartozó ecom újonnan kifejlesztett okostelefonokkal, digitális szolgáltatásokkal, platformokkal és új perifériákkal bővíti portfólióját.
Megvált eAircraft üzletágától a Siemens
A Párizs-Le Bourget-i nemzetközi repülőipari szakkiállításon jelentették be, hogy a Siemens értékesíti elektromos hajtásrendszereket fejlesztő eAircraft üzletágát a Rolls-Royce-nak.
Az égi közlekedés lehet a megoldás
A Boston Consulting Group előrejelzése szerint 2030-ban az emberek mintegy egymilliárd repülőutat fognak megtenni pilóta nélküli légitaxikban, miután a megosztó szolgáltatások a föld feletti fix útvonalakon is megjelennek.
Raspberry Pi alkalmazása saját fejlesztésekhez
TFT kijelző HDMI bemenettel és standard Raspberry PI 40 pólusú csatlakozóval - A Raspberry Pi számítógépes modulok mind nagyobb részesedést nyernek ipari alkalamazásokba.