A csavarhúzótól az automatizált megmunkálóközpontokig
A Rittal tavaly alakult automatizálási üzletága, a Rittal Automation Systems új kéziszerszámokkal bővítette termékpalettáját a berendezésgyártók számára.

 

A berendezésgyártók számára teljes körű megoldásokra törekvő Rittal a kéziszerszámoktól kezdve a teljesen automatizált gépekig a berendezésgyártás minden fázisára tud megoldásokkal szolgálni. A Rittal Automation Systems (RAS) a 2016-os hannoveri ipari szakvásáron mutatta be az új termékeket. A választék a legegyszerűbb csavarhúzóktól, fogóktól, egyéb kéziszerszámoktól kezdve a kábel-előkészítő félautomata gépeken át a teljesen automatizált, szekrény- és panelmegmunkáló gépekig terjed. Természetesen nem hiányozhatnak a berendezések mozgatását lehetővé tevő ergonomikus eszközök sem.

Az új kéziszerszámoknak köszönhetően a Rittal immár azokhoz a folyamatokhoz is biztosít eszközöket, amelyeket kizárólag kézi munkával lehet elvégezni. Gyakorlatilag ezekkel lefedik a szekrények és szerelőlapok mechanikus megmunkálási feladatait, a kábelezést, valamint a helyszínen végzendő kábelátvezetési kivágásokat, amelyekhez hidraulikus és elektrohidraulikus szakító szerszámokat biztosít a Rittal.

Ergonomikus munkakörnyezet

Noha a berendezésgyártás számos folyamata meglehetősen jól automatizált, mégis gyakran van szükség manuális munkára. Ezek közül is kiemelkedik a szekrény komponenseinek, például a szerelőlapnak vagy a klímaberendezésnek a mozgatása. A meglehetősen nehéz részegységek mozgatása még a jó fizikumú munkatársak számára is kihívást jelenthet.

 

A Rittal Automation Systems üzletág új kéziszerszámokkal bővítette portfólióját a berendezésgyártók számára

 

A RAS új szállítóeszközei ergonomikus megoldást nyújtanak ezekhez a feladatokhoz. Például a megszerelt panelt könnyen és biztonságosan lehet a műhelyben szállítani az LT 1000 tároló- és szállítókocsival. A multifunkciós MH 500 emelőszerszám megkönnyíti a megszerelt, bekábelezett szerelőlapok vagy a nehéz klímaberendezések emelését.

Teljesen automatizált megoldás

A szekrények vagy panelek – akár a szerelőlap – mechanikai megmunkálása szintén a műhelyben elvégzendő feladat. A Rittal Perforex gépe a maráshoz és lézeres megmunkáláshoz nyújt segítséget. Kivágások, menetes és zsákfuratok készíthetők a szekrényben, illetve annak alkotóelemein vagy a szerelőlapon, tökéletes precizitással és nagy sebességgel. Ugyanez vonatkozik a kalapsínek és kábelcsatornák vágására is.

A berendezésgyártók hasznos segítséget kaphatnak a teljesen automatizált Secarex AC 15 vágóközponttól, de maradhatnak a manuális vágógép használatánál is, a RAS mindkét terméke tökéletes és megbízható eredményt garantál. A termékpaletta a fentieken túl további félautomata és automata vágó-, blankoló- és krimpelőgépekkel bővült. A portfólió olyan fogyóeszközöket is tartalmaz, mint az érvéghüvelyek, így a kábeleket gyorsan és kiváló minőségben lehet a kábelezendő szekrénybe beszerelni.

Automatikus kábelfeldolgozás, akár sűrített levegő nélkül is

A kapcsolóberendezések építése során az automatikus kábelfeldolgozás jelentős időt takarít meg, és biztosítja, hogy a sajtolt kábelvégek mindig azonos minőségben készüljenek el. A Rittal új kábelcsupaszító és sajtolóautomatái tisztán elektromos működtetésűek, azaz nem igényelnek sűrítettlevegő-hozzávezetést. Az új berendezések ezért olyan műhelyekben is gond nélkül használhatók, ahol nincs kiépítve sűrítettlevegő-hálózat. Ez különösen alkalmassá teszi a gépeket mobil alkalmazásra, vagyis például egy helyszíni telepítéskor vagy karbantartási munkálatoknál. A kisebb műhelyek és szerelőüzemek is jelentős megtakarítást érhetnek el az új automatákkal. Az R8E gépet érintőképernyőről lehet vezérelni, ami lehetővé teszi a gépkezelőnek, hogy a beállításokat egy intuitív menürendszerben vigye végig.

 

A Rittal új kábelcsupaszító és sajtolóberendezései tisztán elektromos üzeműek, azaz nincs szükségük sűrítettlevegő-ellátásra

 

A kábelcsupaszító gépet rendkívül könnyű beállítani, és 0,5 mm²-től 2,5 mm² keresztmetszetű kábelméretig képes üzemelni. Ezeket a lecsupaszított kábeleket aztán szigetelt érvéghüvellyel látja el, akár 8 mm hosszan. A művelet sebessége villámgyors, köszönhetően a tekercselt, hevederezett érvéghüvely-adagolásnak. A beépített napi darabszámláló szintén megkönnyíti a munkát, és a kábelhez az UL szerint illeszkedő érvéghüvelyek is használhatók a művelet során. A Rittal természetesen ömlesztett érvéghüvely kiszerelést, valamint a kábelfeldolgozást segítő kéziszerszámokat is kínál megújult termékpalettáján.

Kapcsoló- és vezérlőberendezés-építés 4.0: bemutatkozik a Rittal Innovation Center

Az innovációk bemutatása, azok kézzelfoghatóvá tétele és továbbfejlesztése – ez a célja a Rittal központjában, Haigerben kialakított új fejlesztőközpontnak. A létesítmény különleges betekintést enged a kapcsoló- és vezérlőberendezés-gyártás jövőbeli megoldásaira. Az 1200 négyzetméteres épületben a Rittal egy konkrét gyártóüzemi környezetet épített fel. Itt találkozhat egymással az ügyfél, valamint a Rittal és az Eplan fejlesztőmérnöki csapata, és megvitathatják egymással a gyártógépek és eszközök különféle hétköznapi feladatok során felmerülő kihívásait és fejlesztéseit. Ezekből a megbeszélésekből születnek a jövő megoldásai: mérnöki folyamatok, anyagkezelés, darab-előkészítés és -feldolgozás, valamint végül a késztermék.

Növelni a termelékenységet, folyamatosan fejleszteni, ezáltal a gyártást és a szállítást még gyorsabbá tenni: ezek a kihívások vannak jelen a kapcsoló- és vezérlőberendezés-építésben csakúgy, mint az ipar egyéb szegmenseiben is. A termelékenység fokozását csak folyamatos standardizálással és a teljes gyártási lánc optimalizálásával, valamint konzisztens adatokkal lehet elérni. Azonban minden gyártási műveletnél teljesen egyedi kihívások merülnek fel éppúgy, ahogy teljesen egyedi minden vállalat is.

Az ügyfelek számára legalkalmasabb megoldások kifejlesztése érdekében a Rittal és testvérvállalatai, az Eplan és a Cideon összefogásával egy teljesen új innovációs központot hozott létre a németországi Haigerben. Itt az ügyfelek, a fejlesztők és az értékesítők is megtapasztalhatják és megérthetik – első kézből – a teljes értékteremtési lánc hatékonyságnövelésére irányuló megoldásokat, valamint elemezhetnek, kikísérletezhetnek és kifejleszthetnek új ötleteket is.

„Nem egyszerűen csak bemutatni és elmagyarázni szeretnénk az ügyfeleinknek az újdonságainkat az innovációs központban. Épp ellenkezőleg, szeretnénk a megoldásainkat együtt fejleszteni velük, hogy a termékeink még jobban igazodjanak a piaci igényekhez” – magyarázta Jan-Henry Schall, a Rittal Innovation Center (RIC) vezetője. A RIC leképezi az értékteremtési láncot a kapcsolóberendezés-építésben a gépeivel, az adatokkal és a termékekkel:

„Az ügyfelek képzésén túl a saját kollégáinkat is itt képezzük, hiszen fontos, hogy az értékesítők is pontosan tisztában legyenek az ügyfelek problémáival. A fejlesztők élőben dolgozhatnak a gépekkel, kitalálhatnak és kipróbálhatnak új ötleteket. A RIC egy teljesen új képzési szemléletet is megvalósít, amely azon alapul, hogy az ipar 4.0-t és a dolgok internetét kézzelfoghatóan meg lehessen érteni a berendezésgyártásban” – tette hozzá Schall.

 

Új perspektíva: a Rittal és testvérvállalatai, az Eplan és a Cideon egy új innovációs központot hozott létre. Itt az ügyfelek, a fejlesztők és az értékesítők próbálhatják ki és fejleszthetik tovább új ötleteiket

 

Ezt a RIC-ben úgy valósítják meg, hogy minden egyes folyamatlépést a tervezéstől a rendszer-technológián át a rendszer-konfigurációig és a gyártás automatizálásáig egyenként végigvesznek. A fókuszban egy szekrény virtuális prototípusa áll (a „digitális ikertestvér”) mint egy egységesítő komponens. A központ Tervezés nevet viselő állomásán a Rittal, az Eplan és a Cideon mutatja be, hogy az üzemtervezésben hogyan gyorsíthatók fel a folyamatok intelligens eszközök használatával. Azt is lehetőség van kipróbálni, hogy milyen mértékben növelhető a tervezési hatékonyság, ha az Eplan Data Portalból származó törzsadatokat használnak a tervezés teljes fázisában és a különféle tervezőszoftverekben, mint az Eplan Electric P8, Eplan Pro Panel, Rittal Therm és Rittal Power Engineering, valamint a legfrissebb termékkonfigurátorokban.

A Rendszer részlegen a Rittal a The System mottója szerint felépített rendszer élő kipróbálására nyílik lehetőség. A Rittal-komponensek használatából származó jelentős megtakarításokat és előnyöket itt valódi alkalmazásokon keresztül lehet megtapasztalni. Az Automatizálás szekcióban a Rittal Automation Systems kiemelkedően hatékony megoldásai kaptak helyet, amelyeket a berendezésgyártásban és a műhelyi feladatok automatizálásában lehet kihasználni. A kéziszerszámoktól kezdve a folyamatok finomhangolásáig (a beérkező árukkal kezdve azok mechanikai megmunkálásáig, pl. lézeres kivágások készítése stb.) vagy az automatikus sorkapocsszerelésig és az intelligens, automatikus adatvezérelt kábelezésig találhatók megoldások.

„A Rittal Innovation Center egy olyan hely, ahol partnereink, ügyfeleink és beszállítóink együttműködésével fejlesztjük tovább megoldásainkat. Nem csak folyamatelemzés történik, hanem egy élőben zajló innovációs program részesei lehetnek, amely az ipar 4.0 legfontosabb gyakorlati megvalósulását jelenti" – foglalta össze Jan-Henry Schall.

Egy kártevő különös története
Korábban már sok szó esett a WannaCryptor kártevőről, azonban sokan azóta is lebecsülik az ezzel kapcsolatos veszélyeket, és nem tettek meg mindent a hatékony megelőzés érdekeben.
Az Electrosub folytatódik
A tavaly első alkalommal megrendezett esemény sikerére alapozva az Electrosub Konferencia és Kiállítás 2019-ben ismét meghirdetésre kerül. Az időpont ősziről tavaszira vált és a bővülés érdekében új lesz a helyszín is. Az alapkoncepció érdemben nem változik.
Additív technológia hibrid komponensekkel
Az anyaghozzáadásos-gyártás (additív technológia) nem egy teljesen új technológia, hiszen már az 1990-es évek végén a sztereolitográfiás gépekkel a technológia elindult a maga útján.
Mivel nyerhető meg az informatikai háború?
Az eleinte évszázadokban mérhető technológiai fejlődés kiugrásait idővel már évtizedekben mértük, majd években, pillanatnyilag szinte naponta jelenik meg olyan újdonság, ami akár újabb mérföldköve lehet a világ innovációjának.
Megfejtették a pisai ferde torony titkát
Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt - derítették ki olasz és brit mérnökök.